Kártérítésre jogosultak a távolsági buszok utasai 2013-tól az EU-ban

2011.02.16. 12:50

A repülőgép-, hajó- és vonatutasok mellett 2013-tól az EU-ban távolsági buszjáratokon utazók is jogosultak lesznek kártérítésre járatkésések esetén.

Az Európai Parlament kedden nagy többséggel megszavazta, hogy a 250 kilométernél nagyobb távolságot megtevő buszjáratok esetében, amennyiben az indulás több mint két órát csúszik a meghirdetetthez képest, az utas visszaigényelheti a buszjegy teljes vételárát.

Járattörlés esetén, illetve akkor, ha a busztársaság az úti cél elérését egyéb módon sem tudja biztosítani, szintén vissza kell téríteni a menetjegy árát. A 90 percet meghaladó késések esetén az utasoknak ennivaló és innivaló jár. Ha az utat meg kell szakítani, illetve, ha baleset, vagy késés miatt éjszakázniuk kell az utasoknak, a busztársaságnak legfeljebb két éjszakára, személyenként 80 euróig szállást kell biztosítania. Ez alól csak akkor mentesül a társaság, ha természeti katasztrófa vagy rossz időjárási körülmények miatt nem tudja biztosítani a biztonságos utazást.

A szabályozás az európai távolsági buszjáratokra vonatkozik, de nem lesz érvényes a charterjáratokra. Bizonyos esetekben egyes nemzeti szolgáltatóknak egyszeri mentesség adható.

Sérült vagy elveszett poggyász esetén legfeljebb 1200 euró lehet a kártérítés összege. Halálos baleset vagy baleseti sérülés esetén az üzemeltető 220 ezer euróig terjedő kártérítést köteles fizetni. Ha a tagállami szabályozás úgy rendelkezik, utóbbi összeg magasabb is lehet.

Az EP rögzítette az utasok alapjogait is, amelyek az utak hosszától függetlenül mindenkire vonatkoznak. Az alapjogok értelmében az utazás előtt és közben tájékoztatni kell az utasokat, és figyelembe kell venni a fogyatékos, vagy csökkent mozgásképességű utasok igényeit is. A jogszabály biztosítja, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen a közlekedés, és teljes kártérítésről rendelkezik, amennyiben az utas kerekes széke vagy egyéb mozgást segítő eszköze megrongálódik vagy elvész.

Felszólalt a vitában az EU elnökségének nevében Győri Enikő, az európai uniós ügyekért felelős államtitkár is. Üdvözölte, hogy kétéves eljárást követően sikerül lezárni ezt a témát. Hangoztatta, hogy a tagországok kormányait képviselő tanács már jóváhagyta a szöveget, így az márciusban megjelenhet az EU hivatalos közlönyében.

A magyar képviselők közül Kósa Ádám (Fidesz) felszólalásában hangoztatta, hogy a rendelet a jövőben megkönnyíti a fogyatékosok buszon történő utazását is. Hozzátette: "Most, hogy a repülőn, vasúton és hajón utazók jogai után kompromisszum született a buszos utasjogokban is, semmi nem állhat útjában egy egységes utasjogi chartának, amelynek célja a különböző utasjogi előírások egységesítése, jelentős mértékben megkönnyítve ezáltal állampolgáraink életét."