Újabb áldozat a 4-esen, káosz a körúton

2014.11.24. 07:46

Ne gondold, hogy a Totalcarnál csak akkor indul az élet, amikor te már órák óta pörgeted a mókuskereket. Hidegindító című összeállításunkkal azonnal beröffentjük a hétköznapodat, hogy legyen értelme kimászni az ágyból. A Hidegindító nem megterhelő olvasmány, amíg elfogy a kávé, beköti a cipőjét a gyerek, amíg megjelenik a hátad mögött a főnök, vagy bezötyögsz a suliba, éppen a végére is érsz. Ha egy témáról még többet olvasnál, a forrás linkjén megteheted, ha nem, nem. Jó reggelt, ez ilyen egyszerű.

Autóipari hírsaláta

  • A gyenge idei értékesítési számok, és a rossz jövő évi kilátások miatt kivonul a Seat az orosz autópiacról. A spanyol márka autóiból októberben mindössze 78 darab fogyott a 143 milliós országban, ami fele a tavaly októberi eladásainak. Bővebben a Totalcaron.
  • Eközben a Volkswagen közzétette, hogy 85,6 milliárd eurót költ technológiai fejlesztésre a következő öt évben. A keret tekintélyes része hatékonyabb gyártási megoldások kifejlesztésére megy, de jut a konszern SUV-választékának bővítésére, valamint hibrid és elektromos hajtásláncok fejlesztésére is. Eközben a Porsche, Audi és Skoda márkáknál 5-10 milliárd eurót takarítana meg a VW egyéb területeken. (MTI)

Miről maradtál le a hétvégén?

  • Spanyolországban halálos fenyegetésig fajult az Uber közösségi sofőrszolgálat és a taxisok közti feszültség. Az érdekütközésből fakadó ellentét az Uber megjelenése óta jellemzi a szakmát, de rendőri intézkedésről ezidáig nem hallottunk. A spanyol taxisok állítólag üldözték, majd megfenyegették az uberes sofőrt, bár ezt tagadják, ötüket őrizetbe vette a rendőrség. Mindez Madridban történt, itt írtunk róla hosszabban.
  • Ahogy az várható volt, a Land Rover felemelte szavát a kínai Landwind X7 nevű modellje ellen, amely lényegében az Evoque klónja. Dr. Ralf Speth, a Land rover vezérigazgatója kiábrándítónak nevezte azt a Kínára jellemző másolási kultúrát, amelynek az Evoque is áldozata lett. A meccs még nem lejátszott, a Landwind márciusban kezdené forgalmazni a SUV-t, addig Spethék még elérhetik a kínai hatóságoknál, hogy letiltsák a modellt. (Totalcar)
    Nem, ez nem egy Evoque
    Nem, ez nem egy Evoque

Sport

  • A Mercedes brit versenyzője, Lewis Hamilton nyerte a vasárnapi duplapontos szezonzáró Abu-Dzabi nagydíjat, és ezzel együtt az idei világbajnokságot. A Mercedes 59 évvel azután szerzett újra egyéni címet a Forma-1-ben, hogy az ötvenes évek közepén az argentin Juan Manuel Fangio két bajnoki címet nyert a márkával.
  • Egy másik formulaautós futamot is rendeztek a hétvégén, az idén indult Formula–E széria második futamát Malajziában. Az elektromos formulaautók számára kiírt sorozatnak rengeteg sajátos szabálya van, ilyen például az, hogy itt a versenyzők nem gumicserére hajtanak ki a boxba, hanem komplett autót cserélni, mielőtt lemerülnének az akkumulátoraik. A Formula–E egy ígéretes bajnokság tele volt Forma-1-es pilótákkal, fiatal tehetségekkel. Ha érdekel, milyen volt a szombati maláj futam, a Sportgéza videós összefoglalójánál nem kell jobb: Törték-zúzták egymást a Frmula-E futamon.
  • A Totalcar pedig a Kakucsringen csapatta sok farolni vágyóval és Varga Cigi Zoltánnal személyesen. Olyan videó készül, hogy a szemetek ketté áll, de egyelőre érjétek be ezzel a képpel.

Cukor és édesítő

  • Mi több kell egy hétfő reggelen annál, minthogy a Los Angeles-i Autószalon legjobb hoszteszeinek fotóira tekergesd az egeret? Ha te sem tudsz jobbat, kattints ide.
  • Mindig is érdekelt, milyen Kínában egy szupersportautó-találkozó, de sosem merted megkérdezni?A GT Spirit galériája szerint igen gazdag, az Enzo mellé például egy LaFerrari is ráfért a nyitóképre, de i8-ból és Paganiból sem volt hiány. (GT Spirit)
  • Érdekes tapasztalati infókkal megszórt posztot közölt a tokiói és a müncheni tömegközlekedésről a Határátékelő blog. Kiderül például, hogy a japán fővárosban sem egyszerű Bubira regisztrálni, de legalább nagyon olcsó a bérbringa. (Határátkelő blog)

Közlekedési koffein

  • Az éjjel újabb áldozatot szedett a 4-es főút. A Tiszabezdéd és Záhony között szakaszon ütközött két személyautó, a balesetnek egy halálos áldozata volt. A 4-es főút hirhedten rossz baleseti mutatókkal bír. A Bors spiritiuális látnoka szerint térhasadás miatt, valójában a tranzitút nagy teherjármű forgalma lehet a felelős a kimagaslóan szörnyű statisztikáért. (MTI)
    Egy korábbi baleset a 4-es főúton
    Egy korábbi baleset a 4-es főúton
  • A MOL Bubi Facebook-lapja üzeni: A Kálvin téri MOL Bubi gyűjtőállomás műszaki meghibásodás miatt nem üzemel, javításáig – amely jelenleg is folyamatban van –türelmeteket kérjük. Kerékpárt bérelni és visszaadni legközelebb a Bródy Sándor utcai, a Károlyi utcai, a Fővám téri, vagy a Mikszáth Kálmán téri gyűjtőállomáson lehetséges. (Bubi-Facebook)
  • A BKK Facebookja is aktív. Ők Ez történt a héten a közösségi közlekedésben címmel tettek fel egy hetyke galériát a múlt hét eseményeiről. Itt elérhető.
  • A Róbert Károly körúton eközben továbbra is tart a káosz. Hiába szedték le ugyanis a buszsáv táblákat, az autósok egy része továbbra is a sárga csíkokat nézi. Ők azok, akik nem értik, miért az általuk továbbra is buszsávnak gondolt sávban törnek előre mások.
  • Sikerrel zárult a Széll Kálmán tér rekonstrukciójáról szóló kivitelezői tender, így még az idén megkezdődhetnek a térrel kapcsolatos munkálatok. Az átépítés megkezdéséhez szükséges beruházási szerződést ma írják alá a felek. (BKK)

Legyenek-e képek a Hidegindítóban?

Már csak 37 nap van hátra az idei évből, a mai az Emmák, Emmik, Flórák, Floricák, Jánosok, Kurszánok, Szvetlánák, Tűzvirágok és Virágok napja a kalendárium szerint. A héten belenyal a hőmérő a mínuszokba. A mai még csak egy felhős nap lesz, holnap már beborult, a hét második felében pedig jön a csapadék, ami jó eséllyel hóféleség lesz az ország több pontján. Sebaj, Lou Reeddel még egy szürke nap is szebbnek tűnik.