Vegyél te is legendát

2015.11.06. 08:09 Módosítva: 2015.11.06. 09:24

Szép reggelt mindenkinek, november hatodikán, a napon, melynek egyik legjobb tulajdonsága, hogy a héten utoljára kell korán felkelni. A hőmérséklet a hajnali -5 fok után délutánra akár 15 fokra is felmelegedhet, sőt, helyenként a nap is átbújhat a ködfoltokon. Ha még egy utolsó programot terveznek a szabadba, akkor vasárnapra időzítsék, akár húsz fokra is melegedhet a hőmérséklet. Lénárd nevű ismerőseiket ne felejtsék felköszönteni névnapjuk alkalmából, most pedig következzen a Hidegindító hangja: The Cat Empire.

Tegnap ezért volt érdemes Totalcart olvasni

  • Perkó Rudi cikkéből kiderül, hogy mit tegyünk, ha véletlen felhajtottunk az autópályára, de nincs matricánk
  • Sipos Zoltán tovább szemezget a Fortepan kincsesládájából, aktuális posztját itt olvashatják.
  • Az Égéstérbe pedig ellátogatott egy legenda, Szabó II László, érdemes meghallgatni.

Autóipari hírsaláta

  • Nyugdíjba megy Susie Wolf. A 32 éves hölgy A Williams Formula-1-es csapat tesztpilótája volt, karrierje csúcsaként részt tavaly vezetett a német és a brit nagydíj szabadedzésén is. A Mercedes pilótája is volt a DTM sorozatban, hét éven keresztül. (Autoblog)
  • Eladó Nicholas Cage Ferrari 599 GTB-je. Gazdáján kívül az autó különlegessége a kézi váltó, amelyet kifejezetten ritkán rendeltek bele. A licit 173 millió forintnál tart. (Carscoops)
  • Egy kis Ford a nappaliba: megvenni nem lehet, inkább csak erős marketing trükk, de az amerikai gyártó tervezett egy pár Xbox kontrollert. Azért hogy ne csak a márkajelzés utaljon az autózásra, a gombokat és karokat az autós játékokhoz optimalizálták, és egzotikus anyagokat használtak fel. (Jalopnik)
  • Az ABB Robotics bemutatta kétkarú, emberbarát robotját, YuMi-t. Az 500 gramm terhelhetőségű robot elsősorban finom alkatrészek összeszerelésénél lehet előnyös, például egy óra megépítése sem okoz neki gondot. 

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszorral)

Mi értelme van a járda szélét összesárgázni?

No, nem azért, hogy a gyalogosok jobban lássák a járda szélét és ne essenek hasra. Bár ez is egy jó cél lenne. És még csak nem is egy extra keskeny kerékpársávot jelez a felfestés.

A KRESZ sorai között a következőt találjuk:

„megállási tilalmat jelző vonal: az úttest szélén vagy a járda szegélyén levő folytonos vonal, amely - jogszabály rendelkezéséből vagy jelzőtábla jelzéséből folyó - megállási tilalomra hívja fel a figyelmet;”

„várakozási tilalmat jelző vonal: az úttest szélén vagy a járda szegélyén levő szaggatott vonal, amely - jogszabály rendelkezéséből vagy jelzőtábla jelzéséből folyó - várakozási tilalomra hívja fel a figyelmet;”

Azaz ez a sárga vonal itt megállási tilalmat jelez, és ha ezt nem vesszük figyelembe a közteresek menthetetlenül kerékbilinccsel vagy büntetőcédulával fognak jutalmazni.

De mi a helyzet, ha hó esik, és nem látom ezt a vonalat?

Ahogy a KRESZ említett gondolatában is szerepel, ezt a jelzést csak olyan helyre festik fel, ahol egyébként is megállni tilos.

Tehát ez inkább egy figyelmeztető, megerősítő jel!

További tippek és tanácsok a Kreszklub oldalán olvashatók.

A nap vétele

Egy 87 millió forintért árult Audi S1 Quattro. Ha nem elég a 630 lóerő, akkor még egy Walter Röhrl aláírását is megkapjuk. ÉS természetesen a rali alapértelmezett legendáját. Egy videó úgyis többet mond minden szónál, ezért inkább nézzék meg:

Ezen a napon történt

  • 201 éve ezen a napon született Ganz Ábrahám, a magyar nehézipar egyik megteremtője. Első műhelyét hat segéddel nyitotta, húsz évvel később viszont az ipar egyik legmeghatározóbb szereplőjévé vált. 
  • 155 éve elnökké választották Abraham Lincolnt. Ennek hatására 11 déli állam kilépett az Unióból, és konföderációt alapított. 
  • Boldog 45. születésnapot kívánunk Ethan Hawke-nak, amerikai színésznek. Olyan filmekben játszott, mint a Holt költők társasága, a Gattaca, vagy a Fegyvernepper. 

Közlekedési koffein

  • Hétvégén pótló busz jár a H8-as hév helyett Mogyoród és Gödöllő, valamint Mogyoród és Szentjakab között (BKK)
  • Bruttó öt forinnttal emelkedett a benzin, néggyel pedig a gázolaj ára - adta hírül a MOL Nyrt. (MTI)
  • A 4-es főúton, a szolnoki elkerülő szakaszon kisteherautó ütközött kamionnal, a 98-as km-nél. A forgalom csak fél pályán halad. (Útinform)

Totalcar retro

Néha egészen rémisztő, hogy rohan az idő. Én épp csak elmúltam tízéves 2001-ben, amikor megjelent Karotta Citroen C5 Break tesztje. A szerzőt lenyűgözték a méretek, de vajon mi a helyzet a medvékkel? Kattintsanak, és kiderül. 

Napi úgysem fogjuk megcsinálni


Dubajban nincs olyan, hogy elég. Semmi sem elég drága, semmi sem elég fényűző, semmi sem elég látványos. Ebben a világban tényleg nehéz bárkit is kizökkenteni a nyugalmából, de a magas lécet ez most átugrotta: két jetpackes férfi repül kötelékben az Emirates légitársaság Airbus A380-asával. A lehető legjobb reklám a cégnek, bár lehet, hogy a két repülő ember egyszerűen csak lekéste a beszállást.

Egy képgyűjtemény  a végére

A Petrolicious összeszedett tizenkét röntgenrajzot, tizenkét elképesztően érdekes autóról. Kattintsanank, és pörgessék végig a galériát.  

Kerüld el a dugót

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!