Azt ismerik, hogy a lambós és a mustangos elmennek csapatni?

2015.12.16. 08:23

December 16. van, szerda, kevesebb mint fél hónap van hátra az évből. Aletták, Etelkák, Hófehérkék, Özsébek és Tihamérek ünnepelhetik ma magukat. 1933-ban ezen a napon indult az első trolibuszjárat, Óbudán. A nappali hőmérséklet 3 fok körül lesz, az éjszakai éppen átcsúszik mínuszba. Országszerte borult, ködös idő lesz. Mindenki csatolja be magát, vegye kézbe a teáját/kávéját/kakaóját, indul a Hidegindító!

Tegnap a TC hasábjain

  • Olvasónk, Dávid lőtt egy álcázott Mercit, hírszerkesztőnk, Andróczi Balázs pedig megfejtette, hogy ez bizony a GLC Coupé lesz. Ha kíváncsi az X4 riválisra, kattintson ide.
  • A rendőrség bemutatta fix traffipaxait, Zách Dani pedig ennek kapcsán összefoglalt mindent, amit a 365 kamerás rendszerről tudni lehet. A cikket ide kattintva olvashatja.
  • Réskitöltő, kulcskereső, szimulátor...Vályi Pista összefoglalta, hogy milyen karácsonyi ajándékkal lehet kedveskedni autómániás barátainknak/rokonainknak/üzletfeleinknek. A listáért kattintsanak ide.

A nap képe

Micsoda? Egy Mercedes S500 zöld rendszámmal? Ez meg hogy lehet? Valójában persze fordított a helyzet ez egy plug-in hibrid S, S500 felirattal a csomagtartón. A jobb oldali lámpa alatt látszik a töltőcsatlakozó, ahová az áramot kell csatlakoztatni. Mondjuk úgy, hogy ez az ellenség megtévesztése. De ki az ellenség? Mindegy is, ha kíváncsi, hogy ki kaphat zöld rendszámot, olvassa el kapcsolódó cikkünket!

Koffein

Tegnap volt tizenöt éve, hogy végleg lezárták a csernobili atomerőművet. Tavaly az Index Tech rovatában jelent meg egy videó arról, hogy néz ki most Pripjaty, az erőmű egykori városa.

Ha érdeklik az elhagyott, kihalt ipari létesítmények, érdemes ellátogatni Vincent J. Stoker francia fotós oldalára, aki előszeretettel örökít meg ilyen helyszíneket. A Kelenföldi Erőmű ma már üzemen kívüli területeit, köztük a látványos régi vezérlőt is fotózta már. Tovább>>

Autóipari hírsaláta

  • Csökkentette bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát tegnap a Mol. MTI
  • A szmogtól erősen szenvedő Újdelhiben betilthatják az új, sokat fogyasztó, dízel luxusautók árusítását - ezt közölte kedden az indiai legfelső bíróság. A tilalom a 2 ezer köbcentiméteresnél nagyobb motorokkal felszerelt dízelautókra vonatkozna. MTI
  • A Volkswagen csaknem 600 részmunkaidős dolgozójától válik meg jövőre zwickaui gyárában, hogy részben ellensúlyozza a dízelmotorok emissziós értékét megváltoztató szoftverek miatt kipattant botrány költségeit. További részletek az Index hírében.

Driftelni egy Lamborghinivel?

Nem mindennapi páros méri össze az erejét a videóban: egy V12-es Lamborghini Murcielago és egy Ford Mustang V8 vívnak látványos drift csatát a Niigatán. Daigo Sato és Vaughn Gittin Jr. profi drifterek csupán néhány centire csúsztatják egymástól a sportkocsikat a felfutón. És közben az a hangorkán! Érdemes szánni rá néhány percet!

Tavaly ilyenkor a TC-n

Papp Tibi megírta, hogy miért van tele a hócipője a forgalomlassító demonstrációkkal. Ha kíváncsi a véleményre, kattintson ide.

A nap videója

Minden Porschék ősatyját a 356-ost egy rövid ideig együtt gyártották az első 911-essel, mielőtt a négyhengeres szappantartót kivonták a palettáról. Így viszont csak a drága, hathengeres 911-es maradt a Porschére vágyóknak. Érezték az akkori cégvezetők is, hogy így hatalmas az űr, ezért 1965-ben piacra dobták a 912-est, a 911 „butított” változatát. Nem bonyolították túl a (vissza)fejlesztéseket, a 356-osból ismert, 90 lóerős négyhengerest pakolták az autó farába. Egy ilyen gyönyörű Bahama-sárga, bogárhangú Porschét mutat be a Petrolicious eheti kisfilmje.

A 912-es gyártását 1969-ben hagyták abba, de nem örökre. 1976-ban újra piacra dobták a 912-est, de már az aktuális 911, a G sorozat orr- és farrészével 912E néven. A motort is lecserélték, a Volkswagen Typ3-asokból, Transporterekből és a 914-esből ismerős Typ4 kódú négyhengeres, kétliteres motor költözött a 356-os egyhatosa helyére.

Hátsó ülés

Melyik autóba fér el három gyerekülés? És amúgy is, mire jó az Isofix? Sturcz Anti ma választ ad ezekre az égető kérdésekre. A nagy gyerekülés-tesztért kattintsanak ide.

Óvakodj a pelikánoktól, ha Bugattiban ülsz!

Hat éve, 2009 novemberében kapta fel az internet a videót, amin egy Bugatti Veyron száguld Texas-ban, egyenesen bele egy tóba. A tulaj eddig azzal védekezett, hogy egy alacsonyan szálló pelikán ijesztette meg. Idő közben kiderült, hogy biztosítási csalásról van szó. A férfi egy évre és egy napra megy börtönbe. Forrás: 444.hu, Jalopnik

A nap poénja

A RallyDream blog Facebook oldaláról érkezett. Ha eddig nem lájkoltad, épp itt az ideje!

Anno

Ezen a napon született Les Leston, teljes nevén Alfred Lazarus Fingleston brit autóversenyző 1932-ben. Három Formula-1-es nagydíjon indult el és négyszer vett részt a Le Mans-i 24 órás versenyen. Utóbbi sorozatban legjobb eredménye 1961-ben egy 11. hely. 2012-ben halt meg 91 évesen.

1982-ben ezen a napon halt meg Colin Chapman. Az angol versenyautó konstruktőr 1952-ben alapította meg a Lotus sportautómárkát, ami nem csak legendás saját típusokat tud felmutatni, hanem sok más gyártó sportos autóinak fejlesztésében is részt vett.

Colin Chapman nevéhez fűződik az a tézis, hogy az élvezetesen vezethető autó először is könnyű. Chapman legfontosabb találmányai közé tartoztak a monocoque-karosszéria, valamint az aktív felfüggesztés. Formula-1-es csapata hét alkalommal szerzett konstruktőri világbajnoki címet. A Lotus atyja 1982-ben, mindössze 54 évesen halt meg szívrohamban.

Lotus tesztek a Totalcaron

Új kollégánk egy állat

A Mohó Hiéna idén sem volt rest és bár messze nem harácsolt össze olyan sok ajándékot, mint szokott, de a koncok zsírosabbak, mint eddig valaha! Mától érdemes lesz figyelni a Totalcar.hu-t!

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap dala

Erőltetett áthallással ugyan, de legyen a Lotus flower a Radioheadtől.