Utálsz jeget kaparni? Akkor jól nézd meg, hol parkolsz!

2016.01.18. 06:46

Jó reggelt kívánunk január 18-án, hétfőn. Újabb hét veszi kezdetét, tele kihívásokkal és izgalmakkal. Vagy kevésbé. Annyi viszont biztos, hogy Piroska napja van, és igen csípős, hideg a reggel. -5 foknál több szinte sehol nincs, de Borsodban nem ritka a -15 körüli hőmérséklet sem. Nincs mit szépíteni: nem lesz kellemes kimozdulni. De az utolsó pillanatig húzhatjuk a dolgot, ebben pedig nemcsak a forró kávé, hanem a Hidegindító is segít. Kezdünk is!

Budapest megbénul?

Be nem jelentett demonstrációt tartanak a taxisok Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződésében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn kora reggel honlapján. A tájékoztatás szerint a felsorakozott gépkocsik egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat. Az érintett csomópontban a tömegközlekedést és a gépjárműforgalmat a rendőrség egy-egy forgalmi sávon biztosítja, és azt kéri, hogy aki teheti, kerülje el az útszakaszt. Az MTI helyszíni tudósítója szerint 100-120 taxi demonstrál, incidens nem történt. (MTI)



Az Index percről percre, folyamatosan beszámol a történésekről. A bejelentett, Uber elleni demonstráció csak tizenegykor kezdődik, de több autó már hajnalban lezárta a Deák tér környékét.

A taxisok már Obama elnök lemondását is követelik! Na jó, ez nem teljesen komoly, a követeléseket ugyanis a Hírcsárda szedte össze egy csokorba.

És hogy merre ne menjen, ha jót akar magának? Azt a Waze-en ellenőrizheti villámgyorsan.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre! 

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Nincs már jövője a kézi váltónak. Legalábbis a Lamborghininél ezt gondolják. Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a megszállott autóbolondoknak hiányozni fog a márka autóiból ez a lehetőség, valójában azonban a megrendelők eddig is automatát akartak. Stephan Winkelmann, a vállalat vezérigazgatója szerint legalábbis már akkor sem volt tíz százaléknál magasabb a kézi váltóval eladott autók aránya, amikor elkezdett a márkánál dolgozni. És különben is: a duplakuplungosnál úgysem lehetünk gyorsabbak. (motorauthority)
  • Még két évet kell várni a következő generációs Lada 4x4-re, azaz Nivára. Korábban arról volt szó, hogy a felfrissített terepjáró 2016 végére érkezhet meg, de ebből úgy tűnik, semmi nem lesz. Pedig ahogy tegnap már megírtuk, komoly problémákkal küzd az orosz gyártó, így bele kell húznia, hogy talpon maradhasson. (worldcarfans)

  • Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, a Ferrari korábbi Forma-1-es csapatfőnöke arra kérte Ferenc pápát, hogy imádkozzon Michael Schumacherért. Todt szerint a hétszeres világbajnok olyan volt számára, mint egy családtag, így borzasztó ilyen állapotban látni. (worldcarfans)

Anno – január 18.

  • 1535-ben Francisco Pizarro megalapította Lima városát.
  • 1825-ben nyitotta meg kapuit a Moszkvai Nagyszínház.
  • 1919-ben ezen a napon alapították meg a Bentley Motorst.
  • 1944-ben éppen január 18-án adott otthont először dzsesszkoncertnek a New York-i Metropolitan. Fellépett többek közt Louis Armstrong, Benny Goodman vagy éppen Roy Eldridge is.
  • 1953-ban e napon argentin nagydíjat rendeztek a Forma-1-ben. Alberto Ascari győzött a Ferrarival.

Totalcar retró

  • Tizenhárom év. Ennyi telt már el azóta, hogy Karotta Citroën C8-ast tesztelt a tévéképernyőn.

  Hétvége a Totalcaron

  • Szombaton egy olyan gépről írtunk, amely miatt Perkó Rudi akár neppernek is elszegődne. Hogy mi volt ez? Ide kattintva elolvashatja, ha lemaradt. A Nagyvas rovatban pedig GPS-szel szántottunk.

 Ma

  • Ha már úgyis kemény hidegre ébredhettünk, akkor nagyszerű olvasmányt kapunk a kezünkbe az akkumulátorokról. Stump András billentyűzetéből pattant ki ez az igen alapos írás.

Cukor

  • Nem szeretsz jeget kaparni? Akkor jól nézd meg, hova parkolsz! A New York államban élő Justin Yelen például az Erie-tó partján hagyta éjszakára az autóját, és hát ezt nagyon nem kellett volna. A miértre a válasz a videóban – röviden pedig csak annyit, hogy a gazdaságos jégkaparó aligha segít a Lanceren. (carbuzz)


Közlekedési koffein

  • Az autópályák és főutak burkolata általában száraz, sónedves szakaszokra kell számítani Zalaegerszeg, Székesfehérvár, Kápolnásnyék, illetve Makó környékén.
  • Az alsóbbrendű úthálózat burkolata is száraz, sónedves Székesfehérvár, Kápolnásnyék valamint Makó térségében.
  • Jó a látótávolság, az ország nagy részén gyenge a légmozgás. (Útinform)

   A nap száma

Ha már úgyis megemlítettük azt a bizonyos 1944-es dzsesszkoncertet, akkor álljon is itt egy szám Louis Armstrongtól. Legyen mondjuk a When the Saints Go Marching In 1961-es felvétele.

A nap képe  

Oké, most nehéz helyzetben van a Lada. Nem tudhatjuk, hogy mi lesz a sorsuk, mindenesetre Magyarországra már visszatértek, és sokan drukkolnak is nekik. Hogy miért? A raliversenyeken máig az orosz gépek kapják a legnagyobb tapsot és ovációt a hazai pályákon. Így a mai nap képe legyen ez a VFTS, ami ugyan se nem magyar, se nem havas pályán halad, de azért elég vagány.