2016.05.27. 07:19

Május 27. van, péntek, Hellák és Szörénykék névnapja. A nappali hőmérséklet 25 fok körül lesz, az éjszakai 14. 1989-ben ezen a napon született Suzuki Akira, a The GazettE együttes basszusgitárosa. Csapjunk a húrok közép, indul a Hidegindító!

A nap képe

Tegnap a TC-n

  • Pista kipróbálta a legdurvább Q7-est, az SQ7-et V8-as motorral, és a sokat emlegetett villanyturbóval. Ha kíváncsi a leggyorsabb hajóvontató képességeire, kattintson ide.
  • Párizs és Madrid is Scania buszokat vásárol. Régi sztereotípia Magyarországon, hogy bezzeg külföldön, mindenki hazai gyártású buszt vásárol, ennek mondanak most ellen ezek a beszerzések is. Ha kíváncsi a részletekre, irány az Omnibusz blog.
  • Amerikában terjeszkedik a Cosworth. A versenysportból, elsősorban a Formula 1-ből és az Indycar sorozat egykori sikeres motorszállítójaként híressé vált brit Cosworth Michigan államban épít új üzemet. De mik a tervek? Kattintson ide, és olvassa el hírünket.

Norbi posztol

Technikai problémák és balesetek tarkították a csütörtök esti első WTCC szabadedzést a Nürburgringen. Az időjárás miatt most nem kellett izgulni, a pályán történtek miatt azonban annál inkább. Michelisz Norbi a 22. percben kénytelen volt lehúzódni a második szektorban a pályáról, mert a kipufogójából lángok csaptak fel. Szerencsére be tudta kormányozni az autót a boxba, ahol kiderült, a gázpedál okozta a problémát. Végül a hatodik helyen zárt. A teljes posztért kattints ide, vagy figyeld a Totalcar.hu címlap Telex dobozát, ahol szintén megjelennek Norbi friss posztjai. #hajranorbi

Teherautó-szendvics reggelire, Kínából

A hónap közepén történt, hogy a Shanxi autópályán a közlekedési rendőr megállította a képen látható "teherautó-szendvicset" és a megengedett súlyhatár túllépése miatt megbüntették a legalsó tehergépkocsi vezetőjét. Forrás: Pekingi Kacsa blog

Sportesemények anno

  • 1951 – Svájci Nagydíj – Győztes: Juan Manuel Fangio (Alfa Romeo)
  • 1979 – Monacói Nagydíj – Győztes: Jody Scheckter (Ferrari)
  • 1990 – Monacói Nagydíj – Győztes: Ayrton Senna (McLaren Honda)
  • 2001 - Monacói Nagydíj – Győztes: Michael Schumacher (Ferrari)
  • 2007 - Monacói Nagydíj – Győztes: Fernando Alonso (McLaren Mercedes)
  • 2012 - Monacói Nagydíj – Győztes: Mark Webber (Red Bull Renault)

Tömegközlekedési koffein

2016. május 28-án és 29-én, szombaton és vasárnap nem közlekedik a H8-as HÉV Kerepes és Gödöllő között pályafenntartási és áramellátási munkálatok miatt. A szerelvények az Örs vezér tere és Kerepes között rendkívüli menetrend szerint közlekednek, amelyek a BKK honlapján megtekinthetők.

TCTV Anno

Két férfi két eset. Az egyikben két motor. Winkler és Karotta pont ezen a napon szállt hajóra tíz évvel ezelőtt. Durva jelenetek, csak erős idegzetűeknek.

Tényleg vége az olajkorszaknak?

A technológia sokkal gyorsabban fejlődik, mint azt korábban gondoltuk. 2011 óta szó szerint lejöttünk a térképről az elektromos akkumulátorok árában, annyira estek az árak (és nem mellesleg az olajárakban is). Az is fontos viszont, hogy az elektromos autók elterjedését az olcsó akku gyorsítja, az alacsony olajár viszont lassítja. Részletek a Guruló hordó posztjában.

Ne szórakozz a méhkirálynővel

Welsben történt az eset, hogy egy asszony véletlenül bezárta Mitsubihi Outlanderjébe a méhkirálynőt. A hű alatvalók pedig követték. Carol Howarthot egy parkőr, Tom Moses mentette ki az autóból. Forrás: 444.hu

Emelkedett a benzin ára

Emelte bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változott. Az emeléssel a benzin átlagára 348-349 forintra nőtt, a gázolajé 340-341 forint maradt. Legutóbb szerdán változtak az árak, akkor a 95-ös benzin átlagára bruttó 6 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal emelkedett. MTI

Kevesebb e-matrica fogy

Idén áprilisban 4 százalékkal kevesebb e-matrica kelt el Magyarországon, mint tavaly ilyenkor. A visszaesés két matricatípusnak köszönhető: a megyeinek és a hetinek. Előbbi esetében 10,7 százalékkal kelt el kevesebb jogosultság, amely annak köszönhető, hogy az emberek - tanulva a tavalyi tapasztalatokból - már év elején megvásárolták a szükséges matricákat. Az első négy hónapban eddig 1,24 millió megyei matrica kelt el, 18 százalékkal több, mint egy éve. További érdekességek a Napi.hu cikkében.

A nap animációja

Senna üzenetével biztatják a brazil sportolókat a riói olimpára.

Senna, in the heart of Brazil from Le Cube on Vimeo.

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!