Tíz éve halt meg Colin McRae

2017.09.15. 08:01

Szép reggelt szeptember 15-én, pénteken. Az ország nagy részén többórás napsütésre is számíthatunk, egyébként meg változóan felhős lesz az ég. Enikő és Melitta névnapja van, és ma ünnepeljük a mozdonyvezetők napját is. Kitartást kívánunk a hét utolsó munkanapjához, a kezdést ezúttal is a Hidegindító segíti.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Tíz évvel ezelőtt, tragikus helikopter-balesetben vesztette életét Colin McRae. A skót versenyző nem véletlenül lett igazi ralilegenda: a gyorsasági szakaszokon megalkuvást nem tűrt, félelmet nem ismert. Ennek eredményeként persze számos óriási bukás is becsúszott, és nem véletlenül idézik máig egyik leghíresebb mondását: "If in doubt, flat out!" Nyugodj békében, Colin!
  • Elhalasztotta nyergese bemutatását a Tesla. Elon Musk, a cég első embere eredetileg szeptemberre ígérte az önvezető funkciókkal is felruházott óriást, arról viszont nem beszélt, miért késik. Egy biztos: október 26-án láthatja először a nagyközönség. (motorauthority)
  • Visszahozza a CSL-eket a BMW. Ezt az elnevezést legutóbb az E46-os M3-nál használták, most viszont újra bevetik azoknál az M-es modelleknél, amelyeket Competition Package-dzsel pöckölgetnek feljebb, kimondottan versenypályás használatra. Emellett pedig jönnek a CS-ek is, a hasonlóan pályagépnek szánt, de négyüléses BMW-k. Frank Van Meel, az M-részleg vezetője ugyanakkor azt is hozzátette, nem minden M-esből készül CSL, így például az X5 M és társai kimaradnak. (leftlanenews)

Anno – szeptember 15 .

  • 1971-ben ezen a napon alapították a Greenpeace-t.
  • 1962-ben érkezett meg Kuba partjaihoz a Poltava nevű szovjet hajó, megkezdődött a kubai rakétaválság.
  • 1928-ban Alexander Fleming felfedezte a penicillin antibiotikumi hatását.
  • 1552-ben a törökök ostrom alá vették Eger várát. Sikertelen harc után október 18-án vonultak el.
  • 1540-ben volt az utolsó királyi temetés Székesfehérváron: Szapolyai Jánost temettette el Fráter György.

Totalcar retró

  • Tíz évvel ezelőtt ellátogattunk a nehézgépkezelő-bajnokságra. Péter Anna beszámolóját itt találod.
  • Öt esztendeje már annak is, hogy kiderült: Stump Bandi legjobb autója valójában életveszélyes volt.
  • Három éve pedig elmondtuk, mi a különbség a halogén és a ledes lámpák között.

Tegnap a Totalcaron

Szomorú baleset történt tavaly októberben Lajosmizsén, ahol egy 13 éves kislány kerékpárral ütközött egy tehergépkocsival úgy, hogy a gyerek egy kerékpárúton haladt. Utánajártunk, ki lehetett a hibás.

Mai műsor

Hathengeres BMW került a mérőpadra az Erőmérő sorozatban. Kíváncsiak voltunk, hogy 275 ezer kilométer után mennyi maradt a gyárilag még 150 lóerőből. Miért kellett kétszer mérni, és mi lett az eredmény? Erre tessék.

A Totalbike-on bemutatjuk az embert, aki megcsinálta, amit a Man TT 109 éve alatt senkinek nem sikerült. Aztán záporoztak a tragédiák, háromszor feküdt be lábműtétre úgy, hogy búcsút intett a balnak - idén viszont ismét ott volt a rajtrácson. Onnan jött vissza, ahová mások elindulni is félnek. Ian Hutchinson-interjú.

Nem fogytunk még ki a Frankfurti Autószalon újdonságaiból sem. Ezen a gyűjtőoldalon minden újdonság megtalálható egy helyen.

Cukor

  • Az alábbi videóban történő dolgokra aligha van épeszű magyarázat. A floridai Dusten Smith gondolt egy merészet, és Can-Amjével áthajtott a házon, be a medencébe, majd ott vagánykodott egy sort, természetesen kezében a sörével vagy üdítőjével. A kihajtással azért akadtak gondjai. (carscoops)

Közlekedési koffein

  • Az M1-es autópályán a Budapest felé vezető oldalon a 17-es km-nél az M0-sra lehajtó sávok elején két tehergépkocsi ütközött össze. A négyből egy sávot lezártak.
  • Az M2-es autóutat szélesítik, Göd térségében a 27-29 km közé eső szakaszon már sávlezárás mellett dolgoznak. 60 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be és előzni is tilos. Mindkét oldalon a külső sávba terelik a járműveket, ami napközben torlódással jár.
  • Az M3-as autópályán a Kisbagi pihenőnél a 36-os km-nél a főváros felé a leállósávon a mentők ápolnak egy beteg embert. Mellettük a két sáv szabad, de mégis torlódás alakult ki. Már a 39-es km-től araszolásra kell készülni!
  • Az M5-ös autópálya főváros felé vezető oldalán a 19-es km-nél az M51-es csomópont előtt baleset történt, a forgalom egy sávon halad. Torlódásra számítsanak!
  • Az 1-es főút 21-es km-nél Herceghalom közelében egy kis tehergépkocsi és egy személyautó ütközött össze. A fél útpályát lezárták.
  • A 47-es főúton az Algyői Tisza-hídnál javítási munka folyik, csak egy sáv járható, a váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa szabályozza. Az arra közlekedők hosszabb menetidővel számoljanak.
  • Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál a határlépőnél a ki és belépő forgalom továbbra is folyamatosan halad. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Éppen ötven esztendővel ezelőtt jelent meg a The Kinks stúdióalbuma, a Something Else by The Kinks, amelyet gyakran csak Something Else-ként emlegetnek. Szóljon most erről a Tin Soldier Man.