A Porsche nekimegy az Audinak

2017.10.10. 07:20

Szép reggelt mindenkinek október 10-én, kedden. Gedeon ünnepli ma névnapját, ma van a látás és a lelki egészség világnapja is. Túlnyomórészt felhős időnk lesz, a nap csak néhány órára süt ki. Cserébe viszont csapadékra sem kell sokfelé számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 Celsius fok körül alakul. A meglehetősen szürke nap elindításában a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Már házon belül is feszültségek alakultak ki a dízelbotrány miatt a Volkswagen-csoportnál. A Porsche kétszáz millió eurót követel az Auditól, hogy helyrehozzák a károkat, amiket a dízel-gate okozott a márkának. Azzal indokolnak, hogy a háromliteres V6-os motorokat a négykarikás konszerntárstól szerezték be - később ezekről is kiderült, hogy csalószoftverrel működnek. A Volkswagennél egyelőre nem kommentálták a vitát. (leftlanenews)
  • Tovább csúszik a Tesla nyergesvontatójának bemutatása. Az eredetileg október 26-ára tervezett leleplezést Elon Musk bejelentése alapján november 16-ára tolták el. A cégvezető szerint ennek több oka is van. Egyrészt a Model 3 sorozatgyártásának beindítása nem volt zökkenőmentes, erőforrásaikat a fennakadások kiküszöbölésére fordítják. Emellett pedig Puerto Ricónak is igyekeznek segíteni a Maria hurrikán által okozott károk helyreállításában. (autocar)
  • Nyolcmillió forint gyűlt össze a Hankook "Tekerd Jobbra!" programjában. A kezdeményezés keretében a jelentkezők egy-egy kerékpárra rögzíthető digitális kilométerszámlálót kaptak a gumigyártótól, minden egyes letekert kilométerrel jótékony célokra gyűjthettek pénzt. Végül 216 ezer kilométer jött össze, aminek köszönhetően nyolcmillió forintnyi adomány jutott el a Mosoly Alapítványhoz és a Gyermekétkeztetési Alapítványhoz. (Hankook)

Anno – október 10.

  • Tizenöt esztendeje, 2002-ben e napon vehette át az Irodalmi Nobel-díjat Kertész Imre.
  • Éppen harminc éve, 1987-ben lett köztársaság a Fidzsi-szigetek államformája.
  • 1964-ben ezen a napon tartották a tokiói olimpia megnyitóját.
  • 1865-ben John Wesley Hyatt szabadalmaztatta a biliárdgolyót.
  • 1810-ben tartották a berlini Humboldt Egyetem alapítóülését.
  • Három Forma-1-es nagydíj esett erre a napra: 1976-ban Watkins Glenben James Hunt, Szuzukában pedig 2004-ben Michael Schumacher, 2010-ben Sebastian Vettel győzött.

Totalcar retró

  • Mi volt a legnagyobb tizenöt évvel ezelőtt, amit B kategóriás jogsival vezethettünk? Naná, hogy egy TDI! A válaszért erre tessék.
  • Öt éve teszten járt nálunk a hetedik Volkswagen Golf. Csikós tapasztalataiért és véleményéért klikk ide.

Tegnap a Totalcaron

Egy ideje már folyatjuk a nyálunkat a Kia Stingerre. De vajon minőségérzetben hol áll a koreaiak nagykocsija mondjuk egy 5-ös BMW-hez képest? Tannisban megnéztük.

Mai műsor

"Van az úgy, amikor a kék szemű, fekete hajú anyukának és a szintén kék szemű, sötétbarna hajú apukának vörös, durván göndör hajú, barna szemű gyereke lesz. „Tiszta apja” mondja a család, „tiszta anyja”, mondják az ismerősök, mert egyikük sem járt még a család háza felé, amikor a kézbesítő kiviszi a leveleket." - kipróbáltuk az Opel Grandland X-et.

Cukor

  • Leopárd miatt szünetelt a termelés a Maruti Suzuki egyik indiai üzemében. A nagymacska az Újdelhitől alig negyven kilométerre fekvő Manesarban szökött be a gyár területére, ahonnan a dolgozók védelme érdekében mindenkit hazaküldtek. Az állatot egyébként a térfigyelő kamerák képén vették észre, majd értesítették a rendőrséget. Végül 36 órányi hajsza után sikerült elfogni, majd visszaengedték a vadonba. (carscoops)

Közlekedési koffein

  • Az M5-ös autópályán Budapest felé a 91-es Kecskemét-dél csomópontnál a pályazár megszűnt, de a felhajtás a főváros irányába reggelig nem lehetséges az 54-es főútról, valamint a pihenőből se visszatérni a pályára, mert a gyorsító sávot egy működésképtelen kamion foglalja el. Kecskemét, illetve a kecskeméti elkerülő szakasz (54-es főút – 44-es főút – 445-ös főút – 5-ös főút) felé lehetséges kerülni, a pályára felhajtás mind az 52-es főúti, mint az 5-ös főúti csomópontokban lehetséges.
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópálya határátkelőnél nincs fennakadás a közlekedésben. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Kereken harminc évvel ezelőtt jelentette be jó előre a ZZ Top három tagja, hogy szeretnének majd ott lenni az első, civileknek szánt Hold-utazáson. A következő szám ugyan nem erről szól, de azért hallgassuk csak - és persze nézzük is - a Gimme All Your Lovin' klipjét.