Ilyen lesz az új török autó

2017.10.12. 09:09

Miksa napján kezdődik a Hidegindító. Némi hitetlenséggel írom, de Kolumbusz Kristóf 1492-ben éppen ezen a napon kötött ki San Salvadornál és ezzel felfedezte az új kontinenst, Amerikát. 1933-ban szintén ezen a napon nyílt meg az Alcatraz nevű szövetségi börtön, majd Michael Schumacher megszerezte hatodik Formula-1 világbajnoki címét. A nap szülötte Parti Nagy Lajos magyar író, költő.

Hírek autósoknak

torokvillanyauto

Saját elektromos autót fejleszt Törökország, ahol tavaly másfél millió autót gyártottak külföldi autógyárak, A Ford, a Fiat a Renault és a Toyota üzemei. A saját török autóipar kiépítése Recep Tayyip Erdogan elnök egyik dédelgetett projektje. A török autómodell bemutatását eredetileg 2016-ra tervezték, ami azonban számos okból, egyebek között pénzügyi nehézségek és a helyi autógyárak vonakodása miatt meghiúsult. A Xinhua hírügynökség beszámolója szerint a projekt tervezői ezt követően nagy lépést tettek előre: a tudományos, ipari és technológiai minisztérium a belsőégésű motorok leáldozóban lévő korszakára hivatkozva saját török elektromos autó kifejlesztését tűzte ki célul. Mivel azonban a fejlesztési költségeket túl magasnak ítélték, a svéd Saab 9-3 technológiai platformját vették meg a kínai NEVS (National Electric Vehicles Sweden) konzorciumtól. Egy másik forrás szerint a török Saab-alapú villanyautóba hatótávnövelő benzinmotort is építenek, de egy feltöltéssel akár 100 kilométer megtételére is alkalmas lesz és 2019-ben jelenik majd meg. (MTI)

ikea

Elektromos töltőállomást telepített az Ikea legújabb áráruháza parkolójában az észak-rajna-vesztfáliai Kaarst városban. Az üzlet környezetbarát technológiák alkalmazásával, a fenntarthatóság jegyében épült, és a vezetőség lehetőség szerint helyi beszállítókat választott partneréül. (MTI)

1,7 milliárd eurót vagyis átszámítva több mint 500 milliárd forintot fektet elektromos hajtású kis és közepes méretű teherautók fejlesztésebe a Volkswagen Truck & Bus, vagyis a német konszern haszonjárműves részlege. Ebből az összegből nemcsak hajtásláncokat fejlesztenek majd, de önvezető rendszereket és felhőalapú szoftveres hátteret is. Azután döntött így a cég, több német városban is bejelentették, hogy hamarosan korlátozni fogják a dízelmotoros járművek közlekedését és bár ezek a korlátozások egyelőre a személyautókra vonatkoznak, a helyi szállítási feladatokra használt járművek zöme szintén dízel így idővel ezek kiváltásáról is gondoskodni kell. A cég előrejelzése szerint 2025-re, amikor a személyautók negyede elektromos hajtású lehet, minden huszadik haszonjárművet hajtanak majd villanymotorok. (Autonews)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A közösségi navigációs app már Android Autón is használható. A részletekről itt olvashattok.

Totalcar Retro, Ferrarival

Tizenkét éves felvételt dobott elém az internet, melyen Karotta a Ferrari 430 Spydert teszteli a típus nemzetközi bemutatóján. Ha csak a motorhangot hallgatnák, már megéri elindítani a régi epizód felvételét. 

Visszaköszön a nyár

Furcsa ezt leírni így, október közepén, de mégis az a helyzet, hogy ma és a következő napokban jellemzően 20 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk, vagyis lesz tapadás az örömautózáshoz. Napközben túlnyomóan napos, kellemes időben lesz részünk, számottevő csapadék nem várható. A mérsékelt nyugati-délnyugati szelet északon, északkeleten kísérhetik élénk széllökések. Délutánra 19-24 fok közé melegszik a levegő.