2016. július 18., 08:23 Módosítva: 2016.07.19 12:50
68
Július 18. van, hétfő, Frigyesek névnapja. 1964-ben ezen a napon jelent meg a Beatles Hard days night című albuma. Felhős idő várható, a nappali hőmérséklet 25 fok körül lesz.

A nap képe

Citroen Visa Rally / Forrás: thedrivenblog.com
Citroen Visa Rally / Forrás: thedrivenblog.com
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 15., 08:59 Módosítva: 2016.07.16 09:26
42
Az év 196. napján, Henrik és Roland névnapján kezdődik a Hidegindító. Fontos nap ez a mai a magyar közlekedéstörténetben, mert 1931-ben ezen a napon indult útjára egy magyar pilótapáros, Endrész György és Magyar Sándor, hogy speciálisan átalakított Lockheed Sirius gépükkel átrepüljék az Atlanti óceánt. A küldetés számos műszaki nehézség ellenére sikerült, a Harbour Grace-ből induló páros pontosan 25 órával és 20 perccel később ért földet Felcsút közelében, egy kukoricaföldön, ezzel új sebességi rekordot is döntöttek. 1974-ben katonai puccs volt Cipruson, 2006-ban pedig ezen a napon indult el a Twitter közösségi oldal. A nap szülöttei Ian Curtis a Joy Division énekese, és Liptai Claudia magyar színésznő. A nap dala a Joy Division-től a Love will tear us apart, jó reggelt mindenkinek!

Hírsaláta

A Holland közlekedési hatóság tárgyal az amerikaival azzal a balesettel kapcsolatban, amelyben a múlt héten meghalt egy Tesla Model S vezetője és mint kiderült, az autó az önvezető funkció használata mellett száguldott be egy magas platós teherautó alá, amely megskalpolta a karosszériát. Az Európai Unióban a holland hatóság jóváhagyása alapján forgalmazott villanyautón az Amerikában használttól eltérő szoftververzióval fut az önvezető funkció, de a hatóság szeretné tudni, hogy biztonságos-e az a néhány ezer példány amelyeket a kontinensen használnak. Közben a Tesla piacra dobott egy alváltozatot a Model X nevű, szintén elektromos hajtású SUV-ből, amelyben eleve nem elérhető az önvezető funkció. Egy befolyásos fogyasztóvédelmi lap, az amerikai Consumer Reports nagy cikkében megszólaló szakértő felszólítja a Teslát, hogy a következő szoftverfrissítésig az összes példányban tiltsa le az önvezető funkciót, az új változatban pedig ne engedje, hogy csak akkor engedje az autót önműködően közlekedni, ha a vezető keze mindvégig a kormányon van. (Autonews)

A teljes mértékben a Volkswagen kezében lévő Italdesing formatervező cég évi 5-600 prototípus, gyártás előtti modell és úgynevezett kiállítási makett, vagyis showcar előállítására képes, de a cég új vezetője Joerg Astalosch csökkentené az olasz stúdió függését a németektől és olyan techóriásokkal készítene elektromos autót, mint a Google, az Apple vagy éppen a Tesla. Érdekes részletek az Autonews-on

Mintegy száz kísérleti autót küld Nagy-Britannia útjaira a Jaguar-Land Rover, hogy kísérleteket végezzen saját önvezető rendszerének fejlesztéséhez. A britek autói már ebben az évben a forgalomban köröznek majd, és a hagyományos, közlekedési táblák, útfelfestések és más jelzések, illetve a többi autó érzékelésén kívül ezeket a járműveket össze is kapcsolják, így azok folyamatosan adatokat cserélnek majd egymással. A cég szerint ez a megoldás, és az intelligens elemekkel felszerelt közúthálózat vezethet el az embert teljesen kiváltani képes robotpilótákhoz az utakon. (Autonews)

Eddig 150 millió forint értékben több mint 7 ezer gumiabroncsot adományozott magyarországi civil szervezeteknek a Hankook, négy évvel ezelőtt elindított programja keretében. A cég legújabb pályázatára augusztus 12-ig olyan szervezetek jelentkezését várják, amelyek a társadalom számára fontos tevékenységet végeznek és ehhez autót használnak. A részletekről itt olvashatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 14., 05:24 Módosítva: 2016.07.15 06:28
86
Szép reggelt július 14-én, a hét első napján, amikor odakint újra tavasz van. Az Örsök, Stellák, Bonaventúrák és Herkulesek neve napja ez, és ma 227 éve annak, hogy a Bastille elfoglalásával kitört a francia forradalom. Ez itt pedig egy jóféle modern angol indie rock napindítónak egy azonos nevű brit zenei formációtól.
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 13., 06:06 Módosítva: 2016.07.14 05:26
31
Jó reggelt kívánunk július tizenharmadikán, szerdán. A Jenők ünneplik névnapjukat. Az időjósok azt mondják, ma még kánikula lesz, holnaptól azonban bő tíz Celsius fokkal várhatunk kevesebbet napközben. Szépen lassan közeledik a hétvége, így az se keseredjen el, akinek még nem jutott nyaralás osztályrészül. Nekik is, és azoknak is, akik már a vízbe lógatják lábukat – egyszóval mindenkinek szól a Hidegindító. Kezdünk is!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Második világháborús bomba miatt kutatták át a Volkswagen wolfsburgi központját és annak környezetét a napokban. Az építőmunkások találtak gyanús fémdarabokat a területen, ezért értesítették a hatóságokat. A háború bombázásai miatt nemcsak Németországban, hanem Európa-szerte sem teljesen kirívó az eset, azt azonban még nem hozták nyilvánosságra, hogy valóban robbanóanyagot találtak-e a VW-nél. (autoblog)
  • Nem kapcsolja le az Autopilot-rendszert a Tesla. Bár a közelmúltban több olyan baleset is történt, amelyet az önvezető autó számlájára írnak, egy biztos: központilag nem akarják leállítani ennek a lehetőségnek a használatát. Erről a vállalatot vezető Elon Musk beszélt, és azt is hozzátette, a rendszer jelenleg afféle béta fázisban van, a tulajdonosoknak pedig meg kell érteniük azt is, hogy jelen pillanatban még vannak határai. (autoblog)
  • A terepes csapatásra is kiterjedhet az autonóm autózás a közeljövőben. A Land Rovernél legalábbis olyan önvezérlő technológián dolgoznak, amely képes megkeresni és felismerni az útburkolat változásait, és off-road körülmények között is magabiztosan működik. Aztán hogy ez mennyire lehet majd élvezetes a terepezni vágyók számára, előbb-utóbb kiderül. (motorauthority)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 12., 08:19 Módosítva: 2016.07.13 06:53
477

Július 12-én Izabellák és Dalmák napjára virradtunk, üdvözli önöket a Hidegindító. Ma még elég meleg lesz, helyenként akár 33 fok fölé is mehet a hőmérséklet, de a Dunántúl északi, északnyugati felén már frissítő záporok érkezhetnek, és többfelé támadhat déli-délnyugati szél. 62 évvel ezelőtt a mai napon hagyott fel teherautó sofőri állásával Elvis Presley, ugyanis aláírt a Sun Recordshoz, 526 éve pedig királlyá koronázták II. Ulászlót. Ahhoz, hogy ez az álmos nap egy kicsit lendületesebben induljon, szóljon a Bliss n Essotól az Coastal kids:

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 11., 06:04 Módosítva: 2016.07.12 06:22
36
Jó reggelt kívánunk július tizenegyedikén, a Nórák és a Lilik névnapján. Ha minden az előrejelzések szerint alakul, akkor ma többnyire felhőtlen időnk lesz, ragyogó napsütéssel, 30 Celsius fok fölötti értékekkel. Aki van annyira szerencsés, hogy már nyaral, használja ki: vízpart, hideg sör – ez ma a nyerő kombináció. Aki viszont még húzza az igát, máshol kereshet vigaszt. Például a friss, ropogós Hidegindítóban. Máris kezdünk, görgessenek csak bátran!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Saját terepén verné meg a Teslát a Mercedes-Benz. A németek egy nagy teljesítményű, elektromos szedánt leplezhetnek le a szeptemberi Párizsi Autószalonon. Egyelőre sokat nem tudni az érkező modellről, de minden bizonnyal összkerekes lesz, és egyetlen töltéssel elmegy majd mintegy 480 kilométert. Persze a semmiből nem számíthatunk arra, hogy rögtön egy sorozatgyártású gépet tárnak elénk. Ha idén kapunk egy tanulmányt, abból vélhetően 2018-ra lesz éles, megvásárolható gép. Méghozzá 200 ezer dolláros, azaz közel 60 millió forintos árcédulával. (autoblog)
  • Mexikóban is elkezdi forgalmazni autóit a kínai BAIC. A távol-keleti gyártó hat kereskedést nyit a közép-amerikai országban, amelyekben három különböző modellt lehet majd megvásárolni. Egészen pontosan a kompakt D20-ast szedán és ferdehátú kivitelben, valamint az X25 nevet viselő crossovert, amely a D20-szal közös alapokra épül. 2018-ra szeretnék elérni az évi ötezer eladott járművet, és a mexikói jelenlétet arra is felhasználnák, hogy betörjenek az észak- és dél-amerikai piacokra. (leftlanenews)
  • Új gyárat nyitott a Porsche Zuffenhausenben, a főhadiszállás mellett. Itt kimondottan a nyolchengeres motorok készülnek majd, méghozzá napi kétszáz darabos ütemben. Kezdésként egy-egy típusú benzines és dízel alkotja a palettát – mindkettő négyliteres. Elsősorban a 2017-es modellévre gyártott Panamerákba kerülnek a motorok, de az Audi, a Bentley és a Lamborghini különböző típusai is kaphatnak belőlük. (motorauthority)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 8., 08:01 Módosítva: 2016.07.10 06:54
161

Július 8-án Ellák napjára ébredtünk, üdvözli önöket a Hidegindító. Több szempontból is érdekes a mai nap, hiszen 519 évvel ezelőtt indult Vasco de Gama Indiába, 178 éve pedig megszületett Ferdinand Zeppelin, aki feltalálta a kormányozható léghajót. Ma lenne 177 éves John D. Rockefeller olajmágnás is, és hogy a közelmúltból is legyen egy dátum, ma ünnepli 55. születésnapját Andrew Fletcher is, a Depeche Mode billentyűse. Nem szeretném már reggel elvenni az életkedvüket, ezért szóljon az Enjoy the silence felújított változata: 

Távolról sincs vége, olvasson még

Büntetőfékezés, menetrend szerinti busszal

2016. július 7., 09:06 Módosítva: 2016.07.08 07:21
259
Szomorú és vidám évfordulókat is tartogat ez a nap, július 7. Éppen ma tizenegy éve terrortámadás történt a londoni metróban, ahol több mint ötvenen vesztették életüket. Ugyanezen a napon, de 1951-ben volt az első színes tévéadást, az Egyesült Államokban, 2007-ben pedig nyilvánosságra hozták a világ hét új csodáját. A nap szülötte Ringo Starr a The Beatles dobosa és Toto Cutugno olasz énekes, akitől most gyorsan meg is hallgatunk egy dalt. Ez itt a Hidegindító, jó reggelt mindenkinek!

Hírsaláta

Büntetőfékezéssel fenyegette egy Ford Focus vezetőjét a menetrend szerinti busz sofőrje a 83-as úton, Győrszemere közelében egy másik autóból készített felvétel szerint. Az eset június 25-én történt. Ezen az útszakaszon harminc kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, mert az aszfaltot éppen cserélik, az autós ezért is lassított le.

A busz sofőrje kielőzte, majd követlenül előtte beletaposott a fékbe, ezután elhajtott. Múlt héten egy nagytétényi esetről írtunk, ahol egy VW Caddy vezetője elégelte meg, hogy egy másik autós nem hajt gyorsabban a megengedettnél és ő is a büntetőfékezés mellett döntött. (Kisalföld)

A képen egy Renault Zoé szerepel, nem a cég kísérleti autója
A képen egy Renault Zoé szerepel, nem a cég kísérleti autója

Érdekes interjút olvashatnak a Renault kereskedelmi igazgatójával, Thierry Bollore-ral, aki néhány éven belül elképzelhetőnek tartja, hogy a cég évi 100 ezer konnektoros hibridautót ad majd el világszerte. A franciák az LG-vel együttműködve dolgoznak a technológia fejlesztésén, jelenlegi kísérleti modelljük 2 liter benzint kér száz kilométerenként. (Autonews)

A szövetségi közlekedési minisztérium nem bünteti meg a Volkswagent, amiért a cég éveken át szoftveres módszerrel manipulálta egyes dízelmotoros modelljeinek környezetvédelmi kibocsátási értékeit. A VW köteles saját költségén megjavítani az érintett motorokat, ezzel helyrehozza hibáját - érvelt Ingo Strater a kormányszóvivői tájékoztatón. A Stern szerint Németországban egy uniós előírás alapján 2009 óta büntetni kellene a kipufogógáz tisztítására szolgáló berendezést kikapcsoló szoftverekkel operáló autógyártókat, de a kormány nem ültette át a nemzeti jogba ezt a szabályt. A VW-t az Egyesült Államokban 15 milliárd dollárra büntették a dízelbotrány miatt. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 6., 06:32 Módosítva: 2016.07.07 06:20
448
Szép reggelt július 6-án, a Csabák, Gervázok, Miletták és Romuluszok neve napján. Sok említésre méltó történés nem köthető a dátumhoz, bár a Wikipédia szerint a mai nap a csók világnapja.

Egy olajhamisítóval kevesebb

Lecsaptak az utóbbi évek legnagyobb olajhamisítóiraírja az Index. A lap cikke szerint egy számlagyár vezette a motorolaj-hamisítók nyomára a NAV-ot. A számlagyár egy debreceni férfi irányítása alatt működött, és 6-7 százalékos haszonért cserében bármiről kiállított számlát, a hamisítók pedig régóta üzleteltek velük. Kiderült, ez a cég olcsó motorolajból vezető világmárkák termékeit hamisította ipari mértékben. Német és osztrák gyártóktól motorolajat, hidraulika olajat, hajtómű olajat szereztek be, és úgy adták tovább az olajforgalmazónak, mintha az belföldi termék lenne, így nem kellett befizetni a 27 százalék áfát. Ez csak a csalás egyik fajtája volt, de az átcímkézésekkel vezető világmárkák neve alatt adtak olcsóbb olajat. Az átcsomagolás egy Pest megyei raktárban folyt, amely mintegy 220 ezer liter kenőolajat rejtett, itt prémium márkanévre felcímkézett üres hordók feltöltésre készen vártak, amikor a nyomozók megtalálták. A rajtaütés napján száz pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr közreműködésével országszerte 41 helyszínen tartottak házkutatást. Összesen 800 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, hajót, autókat, ingatlanokat, lovardát, és 13 bankszámlát zároltak.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 5., 07:56 Módosítva: 2016.07.06 06:37
90
Július 5. van, kedd, Emesék, Sarolták és Lottik névnapja. A nappali hőmérséklet 28, az esti 16 fok körül lesz. Csapadékra nem, de felhőkre azért számíthatunk. 1792-ben ezen a napon volt az utolsó császárválasztás a Német-római Birodalomban, II. Ferenc császár, I. Ferenc magyar király került a trónra.

A nap képe

Forrás: http://www.prorallye.de/
Forrás: http://www.prorallye.de/
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. július 4., 05:51 Módosítva: 2016.07.05 08:00
106
Jó reggelt kívánunk július első hétfőjén. Negyedike van, és az olyan különleges nevek viselői ünneplik névnapjukat, mint az Ulrik, a Babett és a Szvetlána. Ma van az Amerikai Egyesült Államok 240. születésnapja. Változóan felhős ég mellett a nap is sokat süt majd, csapadékra nem igazán kell számítani. Aki dolgozik, az azért, aki pedig már megkezdte nyári szabadságát, az azért görgessen tovább. Itt a finom, ropogós Hidegindító, szinte még forró!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Eltűnhetnek a visszapillantó tükrök az autókról. Június közepén Japánban fogadtak el olyan szabályozást, amely lehetővé teszi a tükör nélküli autók forgalomba helyezését. Ez persze nem azt jelenti, hogy többé nem kell figyelnünk a mögöttes forgalmat. A jövő megoldása a belső tükörbe integrált LCD-kijelző, amelyen az autó hátulján elhelyezett kamerák képét láthatjuk. Ettől a megoldástól nemcsak a holttér eltüntetését, hanem a légellenállási értékek javulását is remélik. (leftlanenews)
  • Durvább M2-esen dolgozik a BMW. A CSL háromliteres, turbós sorhatosa ötven lóerővel lehet erősebb az eddiginél, ami 420 lóerő körüli teljesítményt jelentene. Kizárólag hátsókerék-hajtással készül majd az autó, váltóból azonban várhatóan kézit és automatát is választhatunk. Egyes karosszériaelemeket szénszálasra cserélnek, a hátsó üléssort pedig kidobják – így egy elsősorban versenypályára szánt vadállatot kapunk. Várhatóan az egyik nagy 2017-es autószalonon mutathatják be az újdonságot. (leftlanenews)
  • Igen combosra megépített változattal búcsúztatja a kifutó Mercedes E63 AMG-t a Posaidon. A német tuningcég RS850+ névre keresztelt gépe nem kicsit elmebeteg: 1020 lóerőt és 1400 newtonmétert tud – szerintük ez a valaha volt legerősebb utcán használható Mercedes. Az összkerekes szedán 2,8 másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége 368 km/h. Elöl 420, hátul 360 milliméteres tárcsák gondoskodnak a megállásról. A súlycsökkentés érdekében megszabadultak a hátsó ülésektől és az ajtókárpitoktól is. Azt egyelőre nem tudni, hány darab készül a Posaidon-féle E63 AMG-ből. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még

Embert ölt a Tesla robotpilótája

2016. július 1., 08:51 Módosítva: 2016.07.04 10:30
263
Július első napján, Tihamér névnapján kezdődik a Hidegindító. 1991-ben ezen a napon szűnt meg hivatalosan a Varsói Szerződés, vagyis a Második világháború után kettészakadt Európa keleti országait tömörítő megállapodás, melynek Magyarország is része volt. 1997-ben Kína visszakapta Hong Kongot a britektől, 2004-ben pedig pályára állt a Cassini-Huygens űrszonda, majd négy évig vizsgálta a Szaturnuszt és 31 ismert holdját. A nap szülöttei Dan Aykroyd amerikai színész, akit többek közt a Szellemirtókból vagy a Miss Daisy sofőrjéből ismerhetünk, a 2011-ben elhunyt Pleszkán Frigyes jazz-zongorista, illetve szintén ezen a napon született Liv Tyler amerikai színésznő, akit például a Gyűrűk urában, vagy édesapja Steven Tyler zenekara, az Aerosmith bizonyos klipjeiben láthattunk. Éppen ezért a nap dala a Crazy. Jó reggelt mindenkinek!

Hírsaláta

Egy friss tanulmány szerint 2030-ra mindössze 9 százalékra csökken a dízelmotoros új autók aránya az európai piacon, miközben az elektromos és hibrid modellek összesen a teljes piac felét birtokolják majd. A tanulmány ezt elsősorban a szigorodó környezetvédelmi előírásokkal és azzal magyarázza, hogy a technológia fejlődésével egyre több villanyautó hatótávolsága emelkedik majd 300 és 500 kilométer közé. További részletek, itt.

Halálos balesetet okozott egy Tesla Model S az Egyesült Államokban, ezért átfogó vizsgálatot indított az USA közlekedési hatósága az NHTSA. Maga a villanyautós cég jelentette, hogy valaki meghalt a volán mögött, amikor az észak-dakotai Williston városában egy kereszteződésben balra fordult magas platós nyergesvontató, keresztezve a mögötte Autopilot üzemmódban érkező Model S útját amely egyszerűen befutott a pótkocsi alá. Az leborotválta az autó tetejét, a Tesla ezután átszakított egy kerítést, lement a közeli szántóföldre, újabb kerítést szakított át majd később egy villanyoszlop állította meg. Vezetője azonnal életét vesztette, a gyár részvétét fejezte ki és maga jelentette az esetet a hatóságnál. Az alábbi felvételen az autóbaleset áldozata látható, aki rajongott a Tesláért és korábban videót készített az önvezető funkcióról.

A baleset magyarázata lehet, hogy a Tesla Model S első lökhárítójában lévő radarfej alacsonyan van, így nem érzékelte az útjába kerülő járműszerelvényt. A Tesla Motors teljes részvétét fejezte ki az áldozat, Joshua Brown hozzátartozóinak és teljes együttműködéséről biztosította a hatóságot az eset kivizsgálásában, egyúttal hosszú közleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy az tavalyi szoftverfrissítéssel elérhetővé tett Autopilot funkció eddig 200 millió kilométernyi használaton van túl az összes eladott Model S-ben és ez az első eset, hogy a funkciót használva meghalt valaki. Elon Musk cége hozzáteszi, az önvezető funkció még nem tökéletes, jelenleg publikus bétatesztje zajlik, használatához szükséges az autó vezetőjének állandó készenléte. (Autonews)

Most adták el az első Toyota Mirai, hidrogén hajtású üzemanyagcellás autót Norvégiában, ahol a belátható jövőben teljesen száműzni akarják az utakról a benzines és dízelmotoros autókat. A körülbelül 25 millió forint értékű autó a víz bontásával előállított gázzal működik, és egy olyan cég vásárolta meg, amely négy éven belül húsz hidrogénkutat telepít majd az északi országban. A hidrogén előállításához elektromos áram kell, de a cég tervei szerint ezt a kutak közelében lévő házak tetejére telepített napelemekkel nyerik majd a természetből, így a miraizás valóban környezetbarát lehet. (Autonews)

Gyorshajtó buszt fogott a Kreszprofesszor

Pető Attila a Kreszprofesszor folyamatosan járja a főváros útjait és mindig bekapcsolva tartja autója fedélzeti kameráját. A felvételeken egy-egy érdekes közlekedési szituációt mutat be, amelyből sokat tanulhatunk mi autósok és motorosok. Ezúttal valami egészen más következik: egy menetrend szerinti busz sofőrje úgy döntött, begyűjt néhány bírságot. Nézzék csak: 

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. június 30., 05:59 Módosítva: 2016.07.01 08:56
67
Jó reggelt kívánunk június utolsó napján. Csütörtök van, a Pálok ünneplik névnapjukat. Az ország nagy részén szép, napsütéses időre van kilátás, és a hétvége is közeledik már. Az ébredés persze nem mindenkinek könnyű, de máris segítünk benne. Friss, ropogós Hidegindító a reggeli kávé mellé. Máris kezdünk, csak görgessenek bátran!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Lenyomta az Alfa Giulia Quadrifoliót a Nordschleifén az új Porsche Panamera. A németek négyajtósa nemcsak elegánsabb, hanem gyorsabb is lett, így a legendás versenypályán 7 perc 38 másodperc alatt ért körbe. Az előd idején 14 másodpercet javított, és elérte a Ferrari 458 Italia, valamint a Lexus LFA szintjét. (autoblog)
  • Már évek óta nyílt titok volt a Volkswagen dízeles csalása a Volvo fejlesztési részlegének egyik vezetője szerint. Kent Flack az egyik ausztrál internetes portálnak beszélt erről. Elmondta, hogy számos autógyártó dolgozott ugyanazokkal a beszállítókkal, így pontosan tudják, hogy milyen emissziós normáknak tud, és milyeneknek nem tud megfelelni egy-egy vezérlőegység. Ráadásul a svéd márka állítólag azért sem erőltette dízeleit az USA-ban, mert így nem tudott volna versenyezni a VW-csoporttal. Kérdés, hogy akkor vajon miért nem borították ki a bilit? (leftlanenews)
  • Rádióadókat cenzúráz a Subaru. A japán márka ugyanis családbarát vállalatként jellemzi magát, és így próbálja kivédeni, hogy a gyermekkorú utasok olyan adásokat halljanak, amelyek káros hatással lehetnek a fejlődésükre. Emiatt a rádiók automatikusan csatornát váltanak, ha ilyet észlelnek. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. június 29., 08:43 Módosítva: 2016.06.30 06:12
75
Június 29. van, szerda, Péterek, Pálok és Kevék névnapja. 1879-ben ezen a napon született Móricz Zsigmond, ez az aratás hagyományos kezdőnapja. A hőmérséklet nappal 28, éjszaka 14 fok körül alakul.

A nap képe

Forrás: www.autodelta.de
Forrás: www.autodelta.de
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. június 28., 08:22 Módosítva: 2016.06.29 06:20
28
Üdvözli önöket a Hidegindító június 28-án, Levente és Irén napján. Ma délelőtt esőre számíthatunk, főleg az ország középső és keleti részein, de délutánra már csak északkeleten fordulhat elő eső. Napsütésre leginkább a Dunántúlon számíthatunk, és megerősödik az északi-északnyugati szél, miközben a legmagasabb hőmérséklet 23-28 fok között alakul. 102 éve ezen a napon lőtték le Ferenc Ferdinánd trónörököst, ami az okot szolgáltatta az első világháború kitörésére, és szintén ezen a napon, 97 évvel ezelőtt írták alá a versailles-i kastély tükörtermében a békeszerződést, amely véget vetett a konfliktusnak.
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. június 27., 07:51 Módosítva: 2016.06.28 10:42
47
Szép reggelt június 27-én, a Lászlók, Bársonykák, Daltonok, Eufémiák és Delik neve napján. Ez már az év 179. napja, és várhatóan az ország nagy részén sok felhővel, némi esővel és kevés napsütéssel telik majd.
  • Egy ferraris felvonuláson történt a legújabb LaFerrari-baleset. Egy étterem reklámtáblájára vagánykodta fel magát valaki a modern sportautó-gyártás csúcsával, és a lendületével még egy Lancia Ypsilont is megnyomorgatott. Ahogy a közhely mondja, az anyagi kár jelentős, és a lényeg, az talapzat által az autó alján okozott pusztítás nem is látszik igazán. Egy biztos: egy időre egyel kevesebb LaFerrari rója majd az utakat, de idővel azért ebből újra autó lesz. 
Távolról sincs vége, olvasson még

Brexit: autóipari válság jön

2016. június 24., 07:53 Módosítva: 2016.06.25 06:58
87
Az év eddigi legmelegebb napja lehet a mai nap, amikor Nagy-Britannia népe érezhető többséggel arra szavazott, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból. 1919-ben ezen a napon katonai zendülés volt Magyarországon a Tanácsköztársaság ellen, 1948-ban az Egyesült Államok meghirdette az Európai Újjáépítési Programot (Marshall-segély), 2007-ben pedig halálra ítélték Vegyi Alit, Szaddám Husszein unokatestvérét. A nap híres szülöttei Tolcsvay László énekes és dalszerző, Révész Sándor énekes, a General és a Piramis együttes frontembere, illetve Lionel Messi argentin válogatott labdarúgó. Ma az Ivánok ünneplik névnapjukat, a nap dala pedig egy generáció himnusza a Kóbor angyal.

Hírsaláta

Népszavazáson döntöttek Nagy-Britanniában arról, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból és máris megindultak a kilépés következményeivel kapcsolatos találgatások. Egy biztos, ez a gazdaságnak és az embereknek is fájni fog.

A német autóipari szövetség, a VDA azt mondja az összesen 100, szigetországban működő német autóipari érdekeltség működése, így több ezer munkahely kerülhet veszélybe azáltal, hogy a brit gazdaság többé nem lesz az EU része és ezzel rengeteg a kereskedelmet és az adózást könnyítő szabályozás engedmény sem vonatkozik majd rá. Mint ismeretes, a németek birtokolják a Bentley, a Rolls-Royce és a Mini autómárkákat is. (Autonews)

Bulgáriában építhet villanyautó gyárat a kínai JAC Motors miután a cég vezetői előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az Európai Unió legszegényebb országával. A bolgároknál nem a JAC volna az első kínai autóipai befektető, hiszen 2012-óta Lovecben készítik a Great Wall egyes modelljeit egy 50 ezer autónyi éves kapacitású üzemben. A kínaiknak nemcsak földrajzi helyzete miatt lehet fontos Bulgária, de azért is, mert az ott előállított termékeikkel versenyképesebb áron léphetnek be az unió piacára. (Autonews)

Autónként akár 7000 dollárnyi, vagyis 2 millió forintos kártérítést fizethet a Volkswagen csoport az előírtnál környezetszennyezőbb, de csaló szoftverrel felszerelt autói után a tulajdonosoknak, írja a Bloomberg. A riport szerint a gyár az autó korától és típusától függően kényszerülhet erre a lépésre, valamint várhatóan 10 milliárd dolláros, légszennyezés elleni pénzügyi alap létrehozására is kötelezhetik. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. június 23., 07:40 Módosítva: 2016.06.24 07:55
45
Szép reggelt június 23-án, a Zoltánok, Éduák, Szultánák és Zolnák neve napján. 55 éve ezen a napon lépett életbe az Antarktisz-egyezmény, amely azóta is védi a földrész semlegességét, a mai nap pedig egyszerre egy modern bosszúságé és egy örök szabad programé, 23-a ugyanis nem csak Spam-ellenes világnap, de a bográcsozás nemzetközi világnapja is.

Hírsaláta

Hazai

  • Szándékosan hajtott más autósoknak a M1-esen. A Police.hu-n jelent meg a hír, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság közúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja folytat eljárást egy 37 éves szerb állampolgárral szemben. A csatolt képek alapján nem kis veszélyeztetésről volt szó. Kedd este 21 óra körül történt, hogy az M1-es Budapest felé vezető oldalán, a belső sávban haladt egy német állampolgár Volvójával. A német autós Tata térségében a belső sávban egy kamion mellett haladt, amikor mögötte egy nagyobb sebességgel közeledő járműre lett figyelmes. A hátulról érkező Kia vezetője szándékosan nekiütközött az előtte haladónak. Miután az előtte haladó mellé érkezett, folyamatosan az úttest jobb szélére szorította autójával. Az autópályán történő haladásuk során a gyanúsított még oldalról is, több alkalommal szándékosan nekiütközött a Volvónak, ezzel veszélyeztetve a benne ülőket. A Kia vezetője egy másik járműnek is nekiütközött az autópályán; a sok csattanás eredménye a képen. A helyszínre érkező tatabányai rendőrök a járművénél ellenőrizték a Kiát vezető 37 éves szerb férfit, akinél ittasság gyanúja is felmerült. A szerb állampolgárt a Komárom Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították és kihallgatását követően őrizetbe vették. (Police.hu)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. június 22., 08:42 Módosítva: 2016.06.23 07:43
38
Június 22. van, szerda, Paulinák névnapja. A nappali hőmérséklet 32 fok körül alakul, az éjszakai 18. 1990-ben, 44 év után, ezen a napon bontották le a berlini Checkpoint Charlie határellenőrző állomást.

A nap képe

Alfa Romeo GTV6 - Forrás: pinthiscars.com
Alfa Romeo GTV6 - Forrás: pinthiscars.com
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. június 21., 09:18 Módosítva: 2016.06.22 08:50
54

Jó reggelt mindenkinek június 21-én, Alajos és Leila napján. Ma hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk, de a keleti, délkeleti és északkeleti területen csapadék várható, de ez délutánra megszűnik. Napközben a hőmérséklet elérheti a 30 fokot is, és de szerencsére nem várható fronthatás. Ma van a nyári napforduló, vagyis ma süt legtovább a nap, ennek örömére szóljon a Jethro Tulltól a Ring out solstice bells:

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. június 20., 06:32 Módosítva: 2016.06.21 06:46
42
Szép reggelt mindenkinek június huszadikán, hétfőn, Rafael, Dina és Polett névnapján. Ha lehet hinni a meteorológusoknak, változékony idővel indulhat a hét. Próbáljuk meg pozitívan nézni, és úgy megközelíteni, hogy akár többórás napsütésre is számíthatunk. Az új hét pedig új lehetőségeket tartogat, így ne keseregjünk a hétfő miatt. De mielőtt bármit is teszünk, szorítsuk magunkhoz a kávéscsészét, és görgessünk: itt a friss Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • A Porsche nyerte meg a 84. Le Mans-i huszonnégy órás autóversenyt. Hihetetlen dráma közepette tudtak diadalmaskodni. Talán már a vereségbe is beletörődtek, amikor az addig magabiztosan vezető, és szinte végig hiba nélkül teljesítő Toyota megállt Nakadzsima alatt. A GTE Pro kategóriát nagy visszatérőként a Ford nyerte. A futamról percről percre tudósítottunk folyamatosan, a történéseket ide kattintva bármikor felidézheted.
  • Elektromos Maserati jöhet 2019-re. Az sem kizárt, hogy a korábban beígért Alfieri sportkocsi készülhet el villanyhajtással is. Emellett egy városi kisautót is készíthetnek elektromos meghajtással, a Levante hobbiterepjáró pedig hibridváltozatot kaphat. A sportautót akár a Tesla riválisának is szánhatja a Fiat. (autoblog)
  • Négy klasszikus pickupról bocsátanak ki bélyeget az Egyesült Államokban. A legidősebb tagja a kvartettnek az 1938-as International Harvester D-2. Emellett a Ford II. világháborút követő első új modellje, az 1948-as F-1, valamint egy 1953-as Chevrolet és az 1965-ös Ford F-100 került be a kiválasztott járművek közé. A USPS korábban már hotrodokról és izomautókról is készített bélyeget. Az újdonságok július 15-től kerülnek forgalomba, és nincs lejárati idejük. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még

450 lóerős Golf, öngyilkos gyalogosok

2016. június 17., 09:00 Módosítva: 2016.06.20 11:29
50
A Szovjetunió, 1940-ben elfoglalta a három balti államot, Lettországot, Észtországot és Litvániát, 1970-ben kirobbant az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb lehallgatási botránya, a Watergate-ügy, míg a Dél-Afrikai köztársaság parlamentje hatályon kívül helyezi azt a törvényt, amely bőrszínűk alapján különbözteti meg az újszülötteket és az Apartheid (magyarul elkülönítés) alapját jelenti. Ezek az események mind ezen a napon, vagyis június 17-én történtek. Ma az Alidák és Laurák ünneplik névnapjukat. A nap híres szülöttei Méhes Marietta magyar énekesnő és Venus Williams, aki hétszer nyert egyéniben Grand-Slam tornát. Most mégsem tőle, hanem a magyar énekesnőtől jön a nap dala.

Hírsaláta

Nemcsak Japánban, de Európában is kínál majd napelemes tetőt a Toyota a negyedik generációs Prius plug-in, vagyis konnektorról is tölthető változatához, amelyet PHV-nek is neveznek. A gyártó legfrissebb közleménye szerint a napelemes tetővel akár 10 százalékkal gazdaságosabb lehet az autó, amely akár parkolás közben is töltődik, ha éppen süt felette a nap.

Toyota Prius IV Plug-in, Brüsszel utcáin. Fotó: Árvai Sándor
Toyota Prius IV Plug-in, Brüsszel utcáin. Fotó: Árvai Sándor

Az így nyert elektromos energiából több, tisztán villanyos kilométert nyerhetünk, vagy folyamatosan működhetnek bizonyos elektromos fogyasztók, mint a levegőkeringetés vagy az utastér világítása. A Plug-in Prius ősszel érkezhet meg a piacra. (Autonews)

14 ezer önkéntes részvételével, hat európai városban végzett felmérést a gyalogosok mobiltelefon-használati szokásainak veszélyeiről a német Dekra cég. Kiderült, hogy a gyalogosok 17 százaléka, vagyis minden hatodik gyalogos rendszeresen mobilozik, ami sokszor eltereli a figyelmet a közlekedés veszélyeiről. A legjellemzőbb probléma az sms-ezés az úttesten való átkelés közben, ezt követi a telefonhívás fogadása és a zenehallgatás, amely szintén nehezíti a közeledő jármű érkezését. (ORFK-OBB)

Mexikóból érkezik majd az új 3-as BMW, miután a nagy német márka tegnap hivatalosan is elkezdte új, hipermodern üzemének építését, amelyre összesen 1 milliárd dollárt költenek majd. Az új üzem évi 150 ezer autó előállítására képes, de ezek közt nem csak a népszerű modell legújabb generációja lesz. (Autonews)

Nyolc éven belül nem kevesebb mint harminc elektromos autót mutat be a Volkswagen csoport, amelynek vezetője Matthias Müller egy tegnapi sajtóeseményen tett hitet az alternatív járművek mellett. Az eseményen kiderült, hogy a cég 2025-ben már évi 2-3 millió tisztán elektromos hajtású járművet készít majd, illetve széles körben elterjesztenék az önvezető funkciókat, amelynek például a taxiszolgáltatások piacán lehet óriási szerepe. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. június 16., 08:02 Módosítva: 2016.06.17 06:37
35
Június 16. van, csütörtök, Jusztinok névnapja. A nappali hőmérséklet 29 az éjszakai 14 fok körül lesz. 1963-ban ezen a napon indult Föld körüli pályára a Vosztok-6 űrhajó,a világ első női űrhajósával, Valentyina Tyereskovával a fedélzetén. 1930-ban ezen a napon született Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas magyar operatőr, 1971-ben pedig Tupac „2pac” Shakur amerikai repper.

A nap képe

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. június 15., 08:04 Módosítva: 2016.06.16 08:08
48
Szép reggelt június 15-én, a Jolánok, Vidok, Jonkák, Kreolák és Vitusok neve napján. Ma van 264 éve, hogy a 18. század nagy polihisztora, Benjamin Franklin megejtette híres sárkányrepülős tesztjét, amelynek tapasztalati egyenes úton vezették el a villámhárító feltalálásához. Ez itt pedig James Corden saját formátumának legújabb hibátlan darabja: egy autózással, pucérkodással összekötött karaoke a komplett Red Hot Chili Peppers-szel.
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. június 14., 08:32 Módosítva: 2016.06.15 08:07
25

Június 14-én is szép reggelt kíván a Hidegindító, a napon, amikor Vazul nevű ismerőseiket kell felköszönteniük névnapjuk alkalmából. Marad a szeszélyes időjárás, Vas és Zala megyében lehet csapadékra számítani, az ország többi részén napsütés lesz a jellemző időnként megélénkülő felhőzettel, 22-27 fokig melegedő hőmérséklettel. 97 évvel ezelőtt kezdődött a világ első Atlanti-óceán átrepülése John Alcott és Arthur Brown által, valamint 88 évvel ezelőtt született Ernesto Che Guevara hivatásos forradalmár. Szóljon ma Jack Savorettitől a Soldier's eyes, amit nem lehet csak egyszer meghallgatni:

Távolról sincs vége, olvasson még