2016. május 5., 08:14 Módosítva: 2016.05.06 06:32
64
Május 5. van, csütörtök, Györgyi névnap. A nappali hőmérséklet 19 fok körül várható, az éjszakai 11. Záporok, zivatarok előfordulhatnak. Ezen a napon született Lázár Ervin, Bujtor István és B. Tóth László is.

A nap képe

A Bujtor-féle Ötvös Csöpi filmekben nem csak a szocialista blokk autói kaptak helyet, hanem nyugati társaik is. A képen egy E12-es BMW, egy W115-ös, és egy W123-as Mercedes látható.

Forrás: IMCDB http://www.imcdb.org/vehicle_184256-BMW-5-E12-1977.html

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. május 4., 08:18 Módosítva: 2016.05.05 08:16
158
Szép szerda reggelt május 4-én, az év 125 napján, ami Flóriánok, Mónikák, Gotárdok és Pelágiuszok neve napja. Immár 25. éve a mai hivatalosan a tűzoltók napja Magyarországon.

Cukor

  • A kanadai kormányhivatalnokok attól félnek, hogy hamarosan vezetés közben kúró autósok lephetik el az utakatírja a 444. Az ország kormányhivatalnokai az önvezető autók fejlesztésével kapcsolatban nyilvánultak meg, és kijelentették, hogy az autonomizált vezetés újfajta veszélyforrásokat teremt. Az autózás közben felszabadult energiák egyik lehetséges felhasználása például a szex. „Úgy tippelem, hogy amint a számítógépek átveszik a vezetést, sokkal több szex lesz a kocsikban" - mondja Barrie Kirk, a kanadai önjáró autók kiválósági központjának munkatársa. (444)
  • Új királya lett a balfaszságnak: tíz percig élvezte új McLarenjét egy essexi miller, mielőtt fának csapta volna. A 650S friss tulajának állítólag megártott a pezsgő, azért zúzta le kilométerekre a kereskedéstől a negyedmilliós csúcssportautót. A balesetről bővebben a Jalponikon, témához lágyan kapcsolódó friss publink a témában pedig: Itt mindenki hülye? 
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. május 3., 08:18 Módosítva: 2016.05.04 11:33
35

Ma, május harmadikán folytatódik a szünet a tavaszban, és az ország nagy részén borongós, esős időre számíthatunk. Annak ellenére, hogy helyenként akár 22 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, a napot nem sokat fogjuk látni. 1991 óta a mai nap a nemzetközi sajtószabadság napja, 117 évvel ezelőtt létrejött a Ferencvárosi Torna Club, 113 évvel ezelőtt pedig megszületett Bing Crosby, amerikai énekes. Tímeák és Irmák ünneplik a névnapjukat, nekik is szóljon a Gunshiptől a Fly for your life:

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. május 2., 05:49 Módosítva: 2016.05.03 11:07
61
Jó reggelt kívánunk május 2-án, hétfőn. Miután jól megünnepeltük a munkát, mehetünk is dolgozni. De ha már így alakult, ne keseregjünk, inkább zavarjuk össze a világot: mosolyogjunk hétfőn is! Az évből egyébként még 243 nap van hátra. Ha van Zsigmond vagy Zoé a családban, baráti körben, őket feltétlenül köszöntsük fel, névnapjuk van. Most pedig dörzsöljük meg a szemünket, szorítsuk magunkhoz a kávéscsészét, hiszen kezdődik a hét első, friss és ropogós Hidegindítója.

Hírsaláta a reggeli mellé

Új gazdáját keresi egy szinte még új McLaren F1. A kilencvenes évek egyik legdurvább sportkocsijának egyik utolsó példányáról van szó, amely a széria utolsó évében, 1998-ban készült el Wokingban. Órája mindössze 4500 kilométernek megfelelő mérföldet mutat, az autó állapota kiváló. Hatezer köbcenti, tizenkét henger, 627 lóerő, kézi váltó, mi kell még? És hogy mennyibe kerül? Egyszerű földi halandónak egészen biztosan megfizethetetlen. A többieknek a McLaren Special Operations Heritage Divisionnél mondják meg az árat. (autoblog)

Nagyobb hatótávot kap a jövőben a BMW i3. A bajorok villanyautója jelenlegi, 22 kilowattórás akkucsomagjával elméletben kétszáz kilométert tud megtenni, a gyakorlatban inkább 120 ez a szám. A 2017-es modellévre felfrissített változat 33 kilowattórás akkupakkot kap, ami 180-ra növelheti az egyetlen töltéssel megtehető kilométerek számát. (autoblog)

Egy német utazásszervező céggel szövetkezett a Mercedes-Benz. A közös munka eredményeként pedig olyan túrákat kínálnak, amelynek résztvevői SL Mercedesekkel kirándulhatnak Európában. Nagyjából kétezer euró, azaz mintegy hatszázezer forint fejében vehetik célba Olaszországot vagy Franciaországot egy igazi klasszikus volánja mögött. (motorauthority)

Elrajtolt a Gumball

Elrajtolt a Gumball 3000. A Dublinból Bukarestbe tartó luxusautó konvoj csütörtökön érkezik a Hungaroringre, Anglián, Luxemburgon és Csehországon keresztül. A csapat egyik autóját, egy Nissan GT-R-t az angol Carthrottle online magazin újságírói vezetik. Az eredeti tervek szerint krumpliba (igen, burgonyákba) borították volna a japán sportkocsit, de végül egy másik koncepciót szavaztak meg az olvasók. Így nézett volna ki a krumpliföld lopakodója:

A krumpliföld lopakodója...

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 29., 08:41 Módosítva: 2016.05.02 08:35
26

Április 29-én ugyanolyan szeszélyes napra virradtunk, mint tegnap, az ország egyes részein négyből három évszakot meg lehet tapasztalni. Délen és a Tiszántúlon záporok  is előfordulhatnak, északon pedig napsütésre számíthatunk. Hajnalban a legalacsonyabb hőmérséklet 1 fok körül alakul, de napközben egyes területeken akár 19 fokig is melegedhet. Ma többek között Antónia, Péter, Hugó és Róbert nevű ismerőseiket ne felejtsék felköszönteni, hiszen névnapjukat ünneplik, és történelmi szempontból is kifejezetten viharos a mai nap: 1912-ben Kínában kihirdetik a köztársasági alkotmányt, 1945-ben amerikai katonák felszabadítják a dachaui koncentrációs tábort, 2006-ban pedig Teherán fogadja el a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyeletét. A nap szomorú vonatkozása, hogy 1980-ban ezen a napon hunyt el Alfred Hitchcock amerikai rendező, a thriller atyja. Ezért szóljon most a Thriller

Távolról sincs vége, olvasson még

Keress pénzt az autóddal

2016. április 28., 08:36 Módosítva: 2016.04.29 08:48
22
Jessica Alba és Pénelopé Cruz amerikai színésznők születésnapján, április 28-án, Valéria névnapon jelentkezik a mai Hidegindító. 1131-ben ezen a napon koronázták meg II. Béla királyt, 1945-ben kommunista partizánok kivégezték Benito Mossulinit, Olaszország fasiszta diktátorát és 2001-ben éppen ezen a napon indult útjának a világ első űrturistája, Dennis Tito milliárdos, egy Szojuz TM-32 fedélzetén, a Nemzetközi űrállomásra. A nap szülötte még Jacques Dutronc francia énekes, akitől most gyorsan meg is hallgatunk egy jó kis dalt, jó reggelt mindenkinek!

Autóipari hírsaláta

Az ügyvezetőváltása apropóján tartott sajtóeseményen a Renault Hungária felfedte a Renault-újdonságok várható menetrendjét. Az idén májusban érkezik a Talisman kombi változata, novemberben pedig a Genfben bemutatott Scénic, amit egy hónap késéssel követ a Grand Scénic. Az év vége felé a Clio is kap egy frissítést, jövő tavasszal pedig a Captur is. 2017 elején érkezik a Fluance utódja, azt még nem tudni, milyen néven, de valószínűleg nem is lesz olyan olcsó, mint a most kifutó modell. Az Alpine márka bevezetésén is komolyan gondolkodnak, ha nem is feltétlenül egy időben a nyugat-európai premierrel. A Renault-villanyautók importját egyelőre nem kezdik meg, de előkészítik, annak érdekében, hogy ha netán érdemi állami támogatás lenne rájuk és fejlődne a töltőhálózat, azonnal meg tudják kezdeni a forgalmazást. A Daciánál a Duster új generációja 2018 elején érezik, és majd jön a Renault pickup is, amit egyelőre Alaskan néven emlegetnek. (Papp Tibor)

Önállóan manőverező kamionkonvojok jártak Európában, és a gyártók állítják, a vezető nélküli közúti fuvarozásé lehet a jövő, mert az ember kiiktatásával nőhet a biztonság, és csökkenhet a járműszerelvények közti követési távolság, így a fogyasztás is, mégpedig tíz százalékkal. Egyelőre csupán kísérletről van szó, de a két-három kamionból álló konvojok európai útjának ötlete az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia ötlete nyomán indult, részt vett benne a DAF, a Mercedes, az Iveco, az MAN és a Volvo is. A gyártók kísérleti konvojai különböző európai kiindulópontokból rajtoltak, de mind Rotterdamba tartottak és sikeresen meg is érkeztek. A Scania csapata több mint kétezer kilométeres úton bizonyította önvezető rendszerei fejlettségét. (Scania)

Jelentős ártámogatással ösztönzi az elektromos és konnektorról tölthető hibridautók vásárlását a német állam, egy, a következő hónaptól érvényes szabályozás szerint. Az akár a jövő hónaptól igénybe vehető kedvezmények szerint az új tisztán elektromos üzemű modellek árából 4000 eurót, vagyis körülbelül 1 millió 245 ezer forint kedvezményt vállalnak át, míg a plug-in hibridekéből 3000 eurót, vagyis nagyjából 1 millió forintot. Németország célja, hogy 2020-ra egymillió alternatív hajtású személyautó legyen forgalomban. (Autonews)

Autói bérbeadását segítené a Mini egy friss terv szerint. Peter Schwarzenbauer a BMW kisautós márkájának igazgatója szerint hamarosan olyan elektronikus fizetésre és vezetőazonosításra alkalmas eszközt kínálnak majd a mostani modellekhez, amelynek segítségével, előzetes regisztráció után bárki bérbe adhatja autóját, amikor éppen nem használja, így az pénzt csinál a tulajdonosnak a holtidőben, hasonlóan az eredetileg üres szobák és lakások néhány napos kiadására kitalált Air b'n'b-hez. Schwarzenbauer az új eszköz biztonságos lesz, a tulajdonos mindig követheti autója útját, így nem ad teret az autótolvajoknak. A BMW már Európában is üzemeltet autómegosztó szolgáltatást, és hamarosan az Uber-hez hasonló, külön képzéshez kötött sofőrös közösségi taxiszolgáltatás is szeretnének indítani. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 27., 08:33 Módosítva: 2016.04.28 06:30
49
Esőverte szép reggelt április 27-én, a Ziták, Mariannák, Tulliák és Anasztázok neve napján. Harminc éve ilyenkor még egész Európa boldog tudatlanságban élt, semmit sem sejtve az egy nappal korábban történt csernobili katasztrófa utóhatásaitól. Nem mellesleg a halott és megrokkant dolgozók nemzetközi emléknapja a mai.

Cukor

Az argentin Top Race V6 termelte ki hétvégén az év eddigi tömegbalesetét. Az esőáztatta Rió Hondó egy kanyarja szerencsére inkább volt csapda, mint daráló, de azért pörgött a peso a bukótérben.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 26., 06:39 Módosítva: 2016.04.27 08:35
64
Jó reggelt kívánunk április 26-án kedden. Az év 117. napja a mai, nem mellesleg pedig az Ervinek és Aidák névnapja. Ma van egyébként a szellemi tulajdon világnapja is, amelyet először 2001-ben ünnepeltek meg. Hűvös, borongós reggelünk van, nem is könnyű kitörölni az álmot a szemünkből. De sebaj, szorítsuk magunkhoz a kávéscsészét, kortyoljunk bele egy jó nagyot, hiszen itt a friss Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Szteroidot kap a Subaru magashegyi trollja. Na jó, a Levorgnak valójában igen kevés köze van a skandináv mitológiához, annyi viszont biztos, hogy a japán gyártó családi kombijából STi-változat készül. Természetesen felszereltségben és teljesítményben is ez lesz a csúcs a Levorgok között, viszont Európába nem hozzák: kizárólag Japánban forgalmazzák majd. (leftlanenews)

  • Ötven százalékkal csökkentik a balesetek valószínűségét a félautonóm szolgáltatások. Ezt a Tesla-vezér Elon Musk mondt egy interjúban. Hozzátette, erre a Tesla Autopilot rendszere már a jelenlegi stádiumában, afféle első verziójában is képes. A jövőben pedig csak javulnak majd ezek a statisztikák. Sokan persze még ódzkodnak attól, hogy az autó vezessen helyettük, de voltak már olyan esetek, amikor az önvezérlő jármű mentette meg a helyzetet. (autoblog)
  • Új rekordot állított fel a Toyota. Ezúttal azonban nem sebességről, gyorsulásról, vagy éppen megbízhatóságról van szó. Egy kaliforniai találkozón 332 hibrid Prius parkolt egyszerre egy helyen, ezzel bekerülve a Guinness-rekordok könyvébe. Azért éppen Kaliforniát választották, mert az Egyesült Államokban értékesített Priusok negyven százaléka ott kelt el. (worldcarfans)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 25., 07:59 Módosítva: 2016.04.26 06:40
94
Április 25. van, hétfő, Márk névnap. Felhős is lesz ma, 11 fok körüli hőmérséklettel. 1989-ben ezen a napon kezdődött meg a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról.

A nap képe

Autós nép a magyar – írta Rézmányi Balázs a szombati Oldtimer Premier beszámolójához. És teljesen igaza is van! Kattintsanak a képre, galéria nyílik!

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 22., 08:33 Módosítva: 2016.04.25 06:53
30

Élvezzék ki a hét utolsó derűs napját április 22-én, pénteken, mivel jön a borongós hétvége. Ma délelőtt még napsütésre számíthatunk, de délre egyre több helyen megnövekszik a felhőzet, viszont csapadék legalább ma még nem várható. Hajnalban -1 és 7 fok között alakul a hőmérséklet, és napközben akár 24 fokot is mutathat a hőmérő. Csilla és Noémi nevű ismerőseiket köszöntsék fel névnapjuk alkalmából, mellesleg ma két nagy formátumú történelmi személyiség is a születésnapját ünnepli: Vlagyimir Iljics Lenin, a Szovjetunió első vezetője, és Robert Oppenheimer, az atombomba atyja. Épp ezért szóljon most a kanadai Rush zenéje:

Távolról sincs vége, olvasson még

Országos traffipaxakció: mutatjuk a részleteket

2016. április 21., 08:41 Módosítva: 2016.04.22 11:25
76
A hagyomány szerint, időszámításunk előtt 758-ban éppen ezen a napon alapították meg Rómát, 1989-ben szintén ezen a napon 100 ezer diák gyűlt össze a pekingi Tienammen téren, hogy a reformer Hu Jao-pangra emlékezzen, és 2004-ben szintén a mai napon, vagyis április 21-én 74 ember halálával végződött egy öt autóval elkövetett öngyilkos bombamerénylet, Baszrában. Az év 111. napján a Konrádok ünneplik névnapjukat. A nap híres szülöttei II. Erzsébet Brit királynő, és Iggy Pop amerikai énekes, akitől most gyorsan be is tolok egy dalt, és ezzel kezdődik a mai Hidegindító.

Autóipari hírsaláta

Félmillió autót visszavásárolhat a Volkswagen az Egyesült Államokban, hogy elkerülje a szövetségi hatóságok által kiróható nagyobb büntetést, amiért tavaly kiderült, éveken át csalós szoftverrel teljesítették a környezetvédelmi méréseket. A hír szerint kizárólag a kétliteres TDI-ket érinti majd a cég ajánlata, így az amerikai piacon szintén jelenlévő háromezres turbódízeleket inkább megjavítják majd. A helyi piacon érintett típusok a Golf, a Jetta és a Passat, illetve az Audi A3, 2009-től gyártott verziója. Egy másik hír szerint a német közlekedési hatóság leállította a németországi javításos visszahívások egy részt, mert kiderült, a már megjavított Skoda Superb és VW Passat modellek fogyasztása nem magasabb lett, márpedig a hatóság előírta a konszernnek, hogy a dízelbotrányban érintett autók egyetlen paramétere sem romolhat, miután eltávolították belőlük a csalós szoftvert. (Autonews)

Mintegy egymillió, legalább részben villanyhajtású autót szeretne eladni a Volvo 2025-ig, jelentette ki tegnap a cég elnöke, Hakan Samuelsson. Az ambiciózus terveket hitelesíti, hogy a svédek márkája nagy menetelésbe kezdett az utóbbi években, tavaly több mint félmillió darabos eladási rekordot állított fel, miután teljesen megújította az XC90 SUV-t és bemutatta az S90 prémiumszedánt. A közlemény szerint 2019-ig teljesen elektromos hajtású autóval jelentkeznek majd és minden más típusból lesz legalább kétféle hibrid verzió. (Autonews)

Az április 14-én Japánban történt nagy erejű földrengések utána tíz nappal, közel az összes, Japánban található üzemét újraindítja a Toyota. Az ország számos pontján károkat okozó rengések a Richterskála szerint 6,5 és 7,3-as erősségűek voltak, több mint negyven ember életét vesztette és számos ház megrongálódott, szerte az országban. A Lexus két üzeme egyelőre bizonytalan ideig állni fog, a Toyota viszont egy hétnyi leállással is 90 ezer autós termeléskieséssel számolhat. (Autonews

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 20., 08:15 Módosítva: 2016.04.21 08:47
308
Szép reggelt április 20-án, a Tivadarok, Töhötömök és Vincenciák neve napján. Az év 111. napja felhők nélkül, erős szélben telik majd az ország nagy részén. Mielőtt megcukroznád a reggeli kávéd, nézd meg ezt a videót a Tesla önvezető autójának nagy mentéséről.

Cukor

  • A General Electric mérnökei legyártották a GE9X-et, a világ legnagyobb sugárhajtóművét. A gázturbina 100 ezer font tolóerő kifejtésére képes, frontoldali ventilátorának átmérője 3,35 méter. Az összeszerelt hajtómű már a helyén várja a tesztüzemet; az első langyos beindításról pedig már videó is van, itt látható.
  • Az internetes népművészet már megalkotta a maga videóját a Tesla Model 3 elmúlt három hetének sikeréről. Sokszoros áthallással bemutatott helyzetjelentés az autóiparról:

Hírsaláta

  • Berlinben fejlesztik az Apple autóját? A Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői cikke megbízható forrásokra hivatkozva állítja, hogy egy titkos berlini laboratóriumban fejlesztik az Apple autóját. A jelentés szerint a projekten 15-20 fős személyzet dolgozik, ők felelnek a mérnöki munkáért, a hardver- és szoftverfejlesztésért. Az elektromos autó, aminek létét az Apple el sem ismerte állítólag Bécsben készülhet majd, a Magna üzemében. (Index.hu)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 19., 06:49 Módosítva: 2016.04.20 08:17
27
Jó reggelt kívánunk április 19-én, kedden, az év 110. napján. Az Emmák ünneplik névnapjukat, az esztendőből pedig még 256 nap van hátra. Ha lehet hinni az előrejelzéseknek, az előző napokhoz képest hűvösebb időre számíthatunk, de a nap azért még sokat fog sütni. Mielőtt azonban bármibe is belefognánk, ki kell dörzsölnünk az álmot a szemünkből. Szorítsuk hát magunkhoz a kávéscsészét, hiszen itt a friss, ropogós Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Máris meghátrál a Faraday Future. A villanyautó-gyártó januárban jelentkezett FFZERO1 jelzésű tanulmányautójával, majd a vállalat vezetői olyan bejelentést tettek, mely szerint 2018-ban kezdhetik sorozatgyártásban ontani az elektromos járműveket. Ezt a határidőt azonban mégsem lesznek képesek tartani. A márka szóvivője szerint eleve csak annyit ígértek, hogy elkezdenek egy négyéves programot, de céljuk, hogy feleannyi idő alatt megvalósítsák azt. Úgy tűnik, egyelőre nem állt össze ehhez a költségvetés. (leftlanenews)

  • Nem veszi üldözőbe a Teslát a Ford. Bár a 2017-es modellévre is készül teljesen elektromos Focus, az azonban hatótávjában jócskán elmarad a Model 3-tól. Míg a kis-Tesla közel 350 kilométert képes megtenni egyetlen töltéssel, addig a Ford villanyautóját a 160 kilométer már megállítja. Ez ugyan közel negyvennel több az idei modellnél, de még így is soványnak tűnik a konkurenciához képest. (worldcarfans)
  • Friss házasok zúzták le az esküvő napjára kölcsönzött Ferrari 458 Spidert. Az ifjú pár egy házba csapódott az olasz sportkocsival, de úgy tudni, szerencsére senkinek nem esett baja. Az autókölcsönző tulajdonosának fia úgy fogalmazott, ennél rosszabb is történt már velük korábban. Nem beszélt a levegőbe, hiszen 2014-ben néhány héten belül egy Lamborghini Aventadoruk, két Audi R8-asuk és egy Bentley Flying Spurük is megsemmisült. (autoblog)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 18., 08:40 Módosítva: 2016.04.19 12:10
63
Április 18. van, hétfő, Andreák és Ilmák névnapja. A nappali hőmérséklet 18 fok körül van, bár felhők előfordulhatnak és egy hidegfront is érkezik. Ma van a Műemléki Világnap.

A nap képe

Rézmányi Balázs szombaton kilátogatott az Autók és Kávéra, ide kattintva megnézhetik nagyképes beszámolóját.

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 15., 07:09 Módosítva: 2016.04.16 07:09
36
Szép reggelt kívánunk április 15-én, pénteken. Az év 106. napja van, és már csupán 260-at kell aludni a következőig. De ami talán ennél is lényegesebb, hogy elérkezett a péntek, már nem kell sokat kibírni, és ránk szabadul a hétvége. Ne felejtsük el felköszönteni Anasztázia és Tas nevű ismerőseinket, nekik ugyanis ma névnapjuk van. De mindenek előtt szorítsuk magunkhoz a kávéscsészét, dörzsöljük meg szemeinket, és vágjunk bele: itt a friss, ropogós Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Felavatták a Hungaroring új aszfaltját. A versenypálya harminc év után kapott új borítást. Az ősz óta zajló munkálatok során a kopóréteget, azaz az aszfaltcsík felső 3-5 centiméterét cserélték le. A boxutcával együtt 57 ezer négyzetméter újult meg, 5500 tonna aszfalt felhasználásával. Emellett a vízelvezető szegélyek, a rázókövek, szegélykövek és a szalagkorlátok is megújultak. (Hungaroring Sport Zrt.)

  • Megnyitottak az előrendelést az új GT sportkocsikra a Ford. A régóta várt újdonságnál nem az – egyébként igen borsos - ár jelenti a legnagyobb akadályt: a potenciális vevőknek egy rakás érdekes kérdést is meg kell válaszolniuk. Ezek között szerepelnek olyanok, hogy a jelentkező mennyire elkötelezett a márka iránt, részt vesz-e a Ford motorsport-programjában, jótékonykodik-e, vagy éppen véletlenül nem dolgozik-e a Fordnak, illetve valamely beszállítónak. Sőt, azt is megkérdezik, hogy birtokolt-e már korábban Fordot vagy Lincolnt. Ha pedig valakinek GT-je volt, az alvázszámát is elkérik. (motorauthority)
  • Huligánok bénították meg a forgalmat San Franciscóban. Az Öböl-hídon mintegy ötven autó kezdett gumiégetésbe, és rajzolt gumijával fánkokat az aszfaltra. Az öncélú mutatványok idejére egy kilométernél is hosszabb kocsisor torlódott fel. Nem előzetesen bejelentett megmozdulásról volt szó, hanem egy teljesen illegális akcióról – igaz, mindeddig senkit nem tartóztattak le a rendőrök az esettel kapcsolatban. (autoblog)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 13., 07:57 Módosítva: 2016.04.14 10:46
40
Április 13-a van, az Idák, Herminák és Minónák neve napja. Ma lenne 54 éves Hillel Slovak, a Red Hot Chili Peppers első gitárosa. Öt évig volt az azóta világsztárrá lett funk rock banda tagja, majd 1988. június 25-én túltolta a heroint és meghalt. Itt van néhány szólója abból az utolsó öt évből.

Hírsaláta

  • Válság utáni rekordévre készül a Magyar Suzuki Zrt. A tavalyi 185 ezer után idén 210 ezer autó gördülhet le az esztergomi gyár szalagjáról, ami a gazdasági válság után a legmagasabb termelési adat lehet. Az üzemben - két műszakban - naponta átlagosan 870 autó készül, és a megnövekedett igények kielégítésére már szombaton is dolgoznak, ami a többletköltségek ellenére is jövedelmező. A Világgazdaság úgy tudja, a cég azon is gondolkodik, hogy a nyári, általában kéthetes leállás idejét is lerövidíti. A Magyar Suzuki Zrt. évi 300 ezer autó legyártására is képes lenne három műszakban. A hitelválság előtt a cég túllépte az idénre tervezett 210 ezres számot, 2008-ban 282 ezer, egy évvel azelőtt pedig 230 ezer autó készült.
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 12., 08:35 Módosítva: 2016.04.13 06:37
64

Szép reggelt mindenkinek április 12-én, Gyula neve napján. Ma az ország legnagyobb részén több órára kisüt a nap, némi esőre csak az északi országrészben lehet számítani. Jó hír viszont, hogy akár 24 fokig is melegedhet a hőmérséklet, ám Délen-Délnyugaton, és helyenként északkeleten erős széllökések lesznek. Ma ünnepli 70. születésnapját Ed O'Neil, amerikai színész, Al Bundy megformálója. Acélipari munkásként és autókereskedőként is dolgozott, mielőtt felfedezte magának a televízió, sőt, még a profi futballal is próbálkozott, ahogy erre sokszor utal a karaktere. Színházi és filmszerepeket 1972 óta játszik, ám a világszintű ismertséget az 1987 és 1997 között vetített Egy rém rendes család hozta meg neki. Már csak emiatt sem szólhat ma más a hidegindítóban: 

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 11., 07:09 Módosítva: 2016.04.12 08:47
75
Madárcsicsergős szép reggelt kívánunk április 11-én, hétfőn. Az év 102. napja van, ami azt jelenti, hogy már csupán 264 van hátra. A Leók, Szaniszlók és Glóriák ünneplik névnapjukat, nem mellesleg pedig a magyar költészet napját is ma ünnepeljük. Próbáljuk meg kicsit elhessinteni a gondolatot, hogy újabb munkahét veszi kezdetét. Mosolyogjunk hétfőn is, szorítsuk magunkhoz a kávéscsészét, dörzsöljük meg szemeinket, és vágjunk bele: itt a friss, ropogós Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Végre tényleg gyártásba megy a Golf R400 tanulmány finomított változata. Bár a koncepcióba kétliteres négyhengerest szereltek, a végleges verzió 2,5-ös öthengerest kaphat, a típus nevéhez méltón 400 lóerő körüli teljesítménnyel. A bemutatót májusban vagy júniusban tartják meg, forgalmazni pedig még az idén elkezdik az erősen limitált példányszámú Volkswagent. (leftlanenews)

  • 2025-re betiltaná a benzines- és dízelautók forgalmazását a holland Munkáspárt. Bár Hollandia korábban már csatlakozott egy zéró emissziós egyezményhez, annak azonban 2050 volt a céldátuma. Ha a Munkáspárt alkothatna kormányt, ezen szigorítana egy jó negyedszázadot. Akkor pedig még a Toyota Prius is túl mocskosnak számítana az országban. (carbuzz)
  • Legendás Forma-1-es versenyautó kerül kalapács alá a Bonham's aukciósháznál. A Benetton B191-06-os volánja mögött teljesítette karrierje utolsó futamát Nelson Piquet, majd ezt a gépet vezette Martin Brundle is 1992-ben Dél-Afrikában. Ami miatt azonban a legtöbben meg akarják majd kaparintani, az nem más, mint a tény, hogy Michael Schumacher 1992-ben Mexikóban ezzel szerezte meg első dobogós helyezését. Az autó ára akár 88 millió forint körül is lehet. (carscoops)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 8., 08:33 Módosítva: 2016.04.09 07:09
364

Honnan lehet a legbiztosabban tudni, hogy rossz idő lesz? Egyszerű: jön a hétvége. Az eddig tapasztalt kora-nyári időjárás után egyre több felhőre és több felé csapadékra is számíthatunk. Még a keleti országrészben élők számíthatnak a legtöbb napsütésre, de főleg a Nyugat-Dunántúlon már jelentősen csökken a hőmérséklet. Ma, április nyolcadikán Dénes nevű ismerőseiket köszöntsék fel, hiszen a névnapjukat ünneplik. Indításképpen pedig a borongós naphoz szóljon egy borongós szám, Florance and The Machine - Queen of Peace: 

Távolról sincs vége, olvasson még

Szupertraffipax: egy funkció kiesett

2016. április 7., 08:57 Módosítva: 2016.04.08 06:25
291
Április 7-én, a Hermanok névnapján kezdődik a csütörtöki Hidegindító. 1848-ban ezen napon alakult meg Batthyány Lajos kormánya, 1972-ben a világűrbe lőtték az Interkozmosz-6 nevű műholdat, rajta a világ első, magyar fejlesztésű űreszközével, a Tánya meteoritcsapdával, 1985-ben pedig Mihail Gorbacsov moratóriumot hirdetett a közepes hatótávolságú rakéták európai telepítésére. A nap dala a nap szülöttétől, a néhány napja off-shore botrányba keveredett színész-rendező-kaszkadőrtől, Jackie Chantől szól, ez a Believe in yourself.

Autóipari hírsaláta

Rendhagyó ötlettel lepte meg a Tesla Motors vezetését Segolene Royale francia energiaügyi miniszter, aki a cég alapító vezetője, Elon Musk párizsi látogatása után felvezette, hogy Franciaország átengedné az ország legöregebb atomerőművét, miután azt hamarosan végleg leállítják. A szokatlan ötletre nem mondott nemet Musk, így Royale bizakodó, de tíz nap múlva találkozik a cég vezetőivel, majd ezután derülnek ki újabb részletek a francia-német határ közelében, az elzászi Fessenheimben található erőmű telephelyének sorsáról. (Autonews)

A hibrid autók sikerének is alaposan betehet, hogy a Volkswagen-csoportnál tavaly kirobbant dízelbotrány után új emissziós teszteljárásokat vezetnek be az Európai Unióban. A valós körülmények közt végzett méréseken ugyanis ki fog derülni, hogy a benzin-elektromos autók korántsem olyan környezetbarátak, mint a labormérések mutatják. Mindezt egy interjúban olvastam, amelyet a Fiat korábbi hajtáslánc-tervezője, Rinaldo Rinolfi mondta egy interjúban. Rinolfi jóslatainak súlyt ad, hogy 2005-ben megjósolta, hogy véget vet a dízelek uralmának az Euro 6 környezetvédelmi norma bevezetése. (teljes interjú: Autonews)

198 921 új autót értékesített egyetlen hónap alatt, világszerte a Mercedes-Benz, és ezzel nemcsak saját, egy évvel korábbi eladási adatát növelte nyolc százalékkal, de a gyár történetének új eladási rekordját is felállította. Elemzők szerint a siker oka a növekvő európai és kínai piacon mutatkozó kereslet, amely bőven kompenzálja az Egyesült Államokban tapasztalható visszaesést. A sikert várhatóan tovább növeli majd az új E-osztály bemutatkozása is, amelyről már olvashattak nálunk is (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 6., 09:07 Módosítva: 2016.04.07 10:25
59
Szép reggelt április 6-án, a hét utolsó nyári napján. Holnaptól egy ideig esőből jut több, mint napból, de ma még bőven húsz fok felett lesz az országban. A mai Bíborkák, Vilmosok, Rubenek és Szixtuszok neve napja.
  • Nem várt helyről jött a Supra és a Corvette driftcsatája. Két orosz drifter csinált egy élménykört a műfaj két népszerű autójával a finn határral szomszédos Kareliában. Íme, ilyen egy havas driftpárbaj a sarkkörhőz közel.
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 5., 06:46 Módosítva: 2016.04.06 06:22
259
Jó reggelt kívánunk április 5-én, kedden, Vince névnapján. Az előrejelzések azt mutatják, hogy szép, napos időnk lesz ma, kevés gomolyfelhővel, fátyolfelhővel. Egy kis árnyékot csupán az vet majd az utakra, hogy a rendőrség reggel nyolckor élesíti a VÉDA közúti intelligens kamerarendszert, úgyhogy nem árt kicsit résen lenni. Most pedig szorítsuk magunkhoz a kávéscsészét, dörzsöljük meg szemeinket, és vágjunk bele: itt a friss, ropogós Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Ma reggel nyolc órakor élesíti a VÉDA közúti intelligens kamerarendszert a rendőrség. A teljes országos hálózatra 14,5 milliárd forintnyi európai uniós pénzt költöttek el. Ebből 365 kamerára futotta, amelyek az ország 134 pontján helyezkednek el. Az ígéretek szerint éjjel-nappal, sőt szélsőséges időjárási körülmények között is működni fognak. A cél, hogy javuljon Magyarország közlekedésbiztonsága. A teljes listát térképpel erre találják.

    Rendes traffipaxhoz méltón természetesen elsősorban a gyorshajtókra vadásznak majd, de a rendszer számos más szabálysértés kiszűrésére is alkalmas lesz. Képes lesz kiszűrni a vasúti átjárók tilos jelzésein, illetve a piros lámpákon áthajtókat, a forgalommal szemben közlekedőket, a szabálytalanul sávot váltó, valamint vezetés közben telefonáló autósokat is.



    Mivel a kamerahálózat közvetlen összeköttetésben áll a központi jármű-nyilvántartással, felvételei alapján utólag el tudják dönteni, hogy a lefotózott autónak volt-e érvényes kötelező biztosítása, és nem járt-e le a műszaki vizsgája. A 2014-es pályázaton nyertes ARH Zrt. kameráival a lopott autókat is könnyebben megtalálják majd. A szupertraffipaxokról szóló alaposabb cikkünket itt olvashatják.
  • Újabb vidámparkot létesít a Ferrari. Abu-Dzabi és Barcelona után ezúttal Kína valamely nagyvárosában építik fel az élményközpontot. Valójában ezeket a komplexumokat nem is maga az olasz sportkocsigyártó húzza fel és üzemelteti, ők csupán a licencet adják ki másoknak. Jelen esetben például a BAIC-nak. (motorauthority)
  • Rekordot döntött a Nissan GT-R Nismo. Azt viszont egyelőre nem árulják el, pontosan milyen rekordról is van szó. Annyit azért sejteni, hogy mivel a Nissan közel-keleti részlege tette közzé az erről szóló videót, minden bizonnyal abban a régióban sikerült világcsúcsot felállítaniuk. Méghozzá egy kicsit módosított GT-R-rel: új váltót és nagyobb intercoolert is kapott a Nismo. Az új rekordról hamarosan pontosabb infókat is közzétesznek. (worldcarfans)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 4., 08:49 Módosítva: 2016.04.05 10:24
41
Április 4. van, hétfő, Izidorok névnapja. Napközben 22 fok körül lesz a hőmérséklet, front nem várható. 1968-ban ezen a napon mutatta be a Magyar Televízió az első színes filmet, A koppányi aga testamentumát. 2002 óta ez a Patkányok Nemzetközi Világnapja.

A nap patkány képe

Forrás: Speedhunters

Távolról sincs vége, olvasson még
2016. április 1., 05:03 Módosítva: 2016.04.04 18:42
269
Szép reggelt április 1-jén, a Hugók, Agádok, Palmerek és a bolondok napján. Ha elszomorít, hogy a mai nappal máris túlvagyunk az év egynegyedén, dobjon fel a hír, hogy végre talpra állt a tavasz: az ország nagy részén ma húsz fok fölött lesz a hőmérséklet, és az előrejelzések szerint a meleg szerdáig kitart.

Jön!

  • Ha eddig bármi kétséged volt az új Top Gear-rel kapcsolatban, az új évad tegnap kiadott trailere egész biztosan halványít majd rajta. A kereken egypercesre vágott kedvcsináló után korai lenne eldönteni, hogy az új stáb mit tud majd a régihez képest, de a jelek szerint a koncepció nagyjából marad: jól adagolt izomautók, csúcssportautók és kreténségek lesznek a műsor alapjai. Kezdés május 22-én, a BBC Two-n.

Hírsaláta

  • Megint drágult a benzin. A Mol ma három forinttal növelte a benzin árát, a gázolajé viszont ugyanennyivel csökkent. Ezzel a benzin átlagára 329-330 forintra nőtt, míg a gázolajé 315-316 forintra csökkent. A mai változásokkal az elmúlt bő egy hónapban a benzin 28, a gázolaj 18 forinttal lett drágább. (Napi.hu)
Távolról sincs vége, olvasson még
2016. március 31., 08:44 Módosítva: 2016.04.01 10:48
77
Március 31. van, csütörtök, Árpád napja. A hőmérséklet napközben 20 fok körül lesz, a Nap 6:21-kor kelt és 19:14-kor tér nyugovóra. 1901-ben ezen a napon mutatta be a Daimler új modelljét, a Mercedest.

A nap képe

Renault R5 Turbo2
Renault R5 Turbo2
Távolról sincs vége, olvasson még