Hyundai üzem épülhet Magyarországon

2003.05.20. 11:53

 
   
   

A koreai cég Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon keresi a megfelelő helyet egy új európai gyár felépítéséhez. Sajnos részleteket egyelőre csak a csehországi tárgyalásokról tudunk, és azt sem a Hyundai, hanem a cseh kormány jóvoltából: az új üzem felépítéséhez a csehek Ostravában, a lengyel határ mellett kínáltak fel területet.

Csehországnak ebben a régiójában viszonylag nagy hagyományai vannak az autógyártásnak, viszont az utóbbi években a korábbi munkahelyek megszűntével 15 % fölé nőtt a munkanélküliek aránya. Ostrava nagy esélye mégsem ez, hanem a környéken működő számos autóipari beszállító cég - köztük a Tatra és a Siemens - amelyek szintén készséggel dolgoznának a Hyundai-jal. A terület egyetlen hátránya szakértők szerint a közlekedési infrastruktúra fejletlensége, bár a 2008-ben megépülő D-47-es autópálya ezt a gondot is megoldhatná.

Csehországban jelenleg két személyautó-gyártásban érdekelt vállalkozás működik: a helyi gyökerű Skoda, amely a VW tulajdona, és három gyárában tavaly 440 000 autót állított elő, valamint a Toyota és a PSA vegyes vállalata, amely Kolinban épít új üzemet, ahol évente 300 000 olcsó kisautó gyártását tervezik. Az elmúlt években több hasonló autógyár-telepítési pályázaton vettek részt a régió országai, köztük Magyarország, de a BMW végül Németország keleti felében kezdte el az új 1-es sorozat gyártóüzemének felépítését, a Toyota-PSA Csehországban, a Peugeot pedig Szlovákiában kezdett építkezésbe.