Szünetmentes váltómű Angliából

2003.07.18. 13:24

 
   
   

A Milton Keynes-i ZeroShift vállalat új alapokon működő váltószerkezet kifejlesztésén dolgozik. A technikai részletekről Egyelőre nem árultak el semmit, de ha igaz, amit állítanak, pár év múlva egy újabb szupergyors váltóművel bővülhet a piac.
A ZeroShift kifejezetten a BMW-féle SMG, a Ferrari 360-as F1-es és az Aston Martin Vanquish-ben található félautomata váltókat vette célba. Ezek a szerkezetek mind kéziváltókon alapulnak, azaz, ahogy Bill Martin, a cég technikai igazgatója megfogalmazta, csak a régi fogaskerekes megoldások sokkal bonyolultabb kivitelezései, mindössze nagyon gyors gőzmozdonyok.

Ezek a meglévő rendszerek körülbelül 6 századmásodperc alatt kapcsolnak, nagyjából ugyanolyan gyorsan, ahogyan egy profi sofőr végzi ezt a műveletet. A cég bejelentése szerint ők ebből kereken 6 századmásodpercet faragtak le, vagyis teljesen sikerült kiküszöbölniük a váltások közti szünetet.
Egyelőre nagyon titkolóznak a megoldással kapcsolatban, mivel még nem zárult le a szabadalmaztatási eljárás. Mindenesetre egy TVR Cerberát már teszteltek az új rendszerrel, és a tapasztalatok szerint az autó váltás közben is folyamatosan gyorsult, a kuplungtárcsák pillanatnyi helyzetétől függetlenül.
A ZeroShift azonban nem csak a gyorsaságra épít, az állítólagos - a motorhang változását leszámítva - észrevétlen működés a luxuskategóriában is megnyithatja az utat az új váltó előtt.

A cég legközelebb egy kéziváltós Audi TT-t fog átalakítani, és ezt fogják tesztelni a félautomata váltóval szerelt modell ellenfeleként. Egyébként nem csak kéziváltók átalakítására alkalmas a megoldás, teljesen új, a manapság használtaknál jóval könnyebb váltószerkezeteket is lehet majd építeni segítségével.
A ZeroShift már több autógyártóval is felvette a kapcsolatot a jövőbeli beszállításokkal kapcsolatban. Marketinges szóvivőjük, Phil James szerint, elképzelhető, hogy 2005-re több sportkocsiba is bekerülhet a ZeroShift, de főnöke ennél sokkal magabiztosabb volt, és kollégája jóslatát bátortalanul konzervatívnak nevezte.