Sofőr nélkül parkol az új Prius

2003.07.21. 14:56

 
   
   

A Toyota Prius már különleges hibridhajtásának köszönhetően sem egy mindennapi járgány, de úgy néz ki, a Toyota már nem elégszik meg azzal, hogy a három liter alatti átlagfogyasztással próbálja eladni az autót. Szeptember 1-én Tokióban kerül sor a következő generáció bemutatására, melynek egyes megoldásai tényleg a jövőt idézik.
A legnagyobb szám a parkoló-automatika, az autó a sofőr beavatkozása - és remélhetőleg a karosszéria összetörése - nélkül képes betolatni az üres parkolóhelyre. Korábban a BMW-nél lehetett ilyesmit látni, az X5-ös egyik különlegesen átalakított kísérleti példányán, de valószínűleg a Prius lesz az első szériában gyártott modell, amelyben alkalmazzák ezt a megoldást. Egyetlen rossz hír ezzel kapcsolatban, hogy az európai példányokba valószínűleg nem lesz rendelhető a berendezés, bár egyelőre még titkos ezen modellek specifikációja.
Másik lényeges újdonság a suttogó üzemmód, ennek használatakor kizárólag az elektromotor hajtja az autót. Ezt a módozatot csak rövidebb utakra javasolják. Nagy-Britanniában 16.500 font (kb. 6,2 millió Ft) körül lesz az autó ára, ez a megnövelt méretek, a gazdagabb alapfelszereltség, a kifinomult technológia és a három liter környéki fogyasztás ismeretében nem is olyan borzalmas.