Nissanok Frankfurtban

2003.07.24. 16:05

 
   
   

Bőséges kínálattal érkezik a Nissan az ősz első jelentős kiállítására: koncepcióautó, üzemanyagcellás szerkezet, rég várt sportkupé és dízelmotor is van a tarsolyban.
Először mutat be Európában tiszta hajtású autót a cég. A kiállításra kerülő jármű az X-Trail szabadidő-terepjáró hidrogénnel hajtott változatán épp befejezték a teszteléseket, Németországba a prototípus jön. Az autó 0 % károsanyag-kibocsátással rendelkezik, és ez lesz az alapja az ez év későbbi szakaszában próbagyártásba kerülő üzemanyagcellás járművüknek is.

Szintén a 4x4-es szegmensbe érkezik Dunehawk névre keresztelt autójuk. A kiállításra kerülő formát valószínűleg majd részleteiben láthatjuk viszont a Nissan jövőbeli terepjáróin. Az autó a jelentések szerint keveréke a szabadidő-terepjáró és a buszlimuzin kategóriáknak, így a legvalószínűbb, hogy egy 4x4-es hajtáslánccal rendelkező, szabadon variálható belső terű autóról van szó.

 
   
   

Az autóbolondokat azonban minden bizonnyal új, Amerikában és Japánban már árusított, 350Z névre hallgató sportkupéjuk hozza igazán lázba. Az első tengely mögött elhelyezett, 280 LE-s motor a hátsó kerekeket hajtja, egészen az elektronikusan leszabályozott 250 km/h-s maximumig. Vicces, a Nissan számára pedig rendkívül biztató kezdet, hogy az európai forgalmazás megkezdése előtt már több mint 1000 hivatalosan bejegyzett példány szaladgál kontinensünk útjain.

A bemutatásra kerülő 82 lóerős dízelmotor annyira nem is új, eddig is jelen volt a Renault-féle 1,5-ös dCi motor a Micra kínálatában, csak eddig kisebb teljesítménnyel. Mindenesetre ezzel a Nissan dízelmotor kínálata kilenc különféle kivitelben kínált öt különféle motorra bővült.