Vezetőváltás a Ford Europe-nál

2003.08.13. 15:37

 
   
   

Martin Leach, az európai Ford elnöke távozik posztjáról, helyét ideiglenesen David Thrustfield veszi át. Leach távozása egyértelműen a Ford Europe által 2003 második félévében elszenvedett váratlanul magas veszteségnek köszönhető, amely elérte az 525 millió dollárt. A leköszönő elnök alig egy éve vette át az elnöki széket ugyanattól a David Thrustfieldtől, aki most őt váltja ezen a poszton, korábban a Ford fejlesztési és motorsport részlegének vezetője volt.

Thrustfieldet, aki eddig a Ford konszern nemzetközi tevékenységeit irányította, a cég legjobb költségcsökkentési szakembereként tarják számon, nagyrészt neki, és elődjének, Nick Scheelének köszönhető, hogy a Ford 2000 óta évi 1,3 milliárd dollárral csökkentette költségeit és tavaly már nyereséges tudott lenni. Thrustfied azonban nem tér vissza végleg a részleg élére. Várhatóan néhány hónapon belül lezajlik a cégen belüli átszervezés, amelynek keretei közt a vezetés egy részét új arcokra cserélik. Így hamarosan, talán már szeptemberben kiderülhet, hogy ki veszi át véglegesen Leach helyét-

Az új vezetőnek egyébként em lesz könnyű dolga: szakértők szerint a Ford modellpalettája még mindig nem elég átgondolt és olyan fontos típusok, mint a Mondeo egész egyszerűen nem keltenek elegendő érdeklődést a vásárlók körében. Emellett meg kell oldania a cég luxusmárkáit, a Jaguart, a Volvot, a Land Rovert és az Aston Martint tömörítő PAG gondjait is, amely sokak szerint még mindig túl sok féle autót gyárt túl sokféle alkatrész felhasználásával és túl kis darabszámban.