Scion tC: tágas kupé amerikai fiataloknak

2004.01.09. 12:03

A Toyota új márkája bemutatta harmadik típusát. A tC névre hallgató kétajtós modell az első, kifejezetten a Scion számára kifejlesztett modell, amely a márka szóvivője szerint azzal a céllal készült, hogy egyszerre kínáljon sportos vezetési élményt és praktikus, tágas belső teret az amerikai fiataloknak. Már az autó formaterve is tükrözi ezt a két, egymásnak látszólag ellentmondó tervezési szempontot. A tC dinamikus ívű tetővonalával és a két nagyméretű ajtóval ugyan felismerhetően kupé-formájú, de a gömbölyű vonalak, a nagy csomagtartó és a vaskos C-oszlop miatt hiányzik belőle minden könnyedség. Az autó megjelenése inkább biztonságot sugall, valahogy úgy, ahogy távoli rokona, a Toyota Avensis.

A tC egyelőre a Toyota Camryból ismert 160 lóerős 2,4 literes négyhengeressel mutatkozik be, amely a többi vetélytárs motorjaival összevetve nem kimagaslóan nagy teljesítményű, de a Scion illetékese szerint a forgalmazás megkezdése után nem sokkal megjelenik egy új motorváltozat, amely már több mint 200 lóerős lesz, így a Scion kupéja felzárkózik a kategória legerősebb modelljei közé. Váltóból viszont rögtön kétféle is rendelkezésre áll majd, a leendő vásárlók ötsebességes kézi váltóval vagy négysebességes automatával rendelhetik majd meg a tC-t.

A Scion harmadik - de az ígéretek szerint messze nem az utolsó - modellje 2004 júniusától lesz kapható, és a Toyota reményei szerint elfogadható árával és gazdag felszereltségével - amely egyebek közt minőségi hi-fit, légkondicionálót, nagyméretű napfénytetőt és intelligens sebességtartó berendezést is tartalmaz - hamar helyet szorít magának a piacon.