Lincoln Zephyr: belépőmodell elsőkerék-hajtással

2004.04.09. 11:24

A Ford amerikai luxusmárkája következő szériamodelljének prototípusát mutatta be New Yorkban. A Zephyr névre keresztelt négyajtós a 2002-ben búcsúztatott Continental óta az első fronthajtású Lincoln, és egy régi ismerős, a Mazda6 műszaki alapjaira épül.

A nagysorozatú alapokat a tervezők erőteljes formai megoldásokkal igyekeztek ellensúlyozni: az autó orr-részéhez hasonlót eddig jobbára csak tanulmányautókon láthattunk: az összhatást a jellegzetes, a gyáriak által vízeséshez hasonlított hűtőrács és a felette egészen a fényszórók széléig húzódó széles, vízszintes krómcsík határozza meg. Hátul is igyekeztek valami egyedit alkotni a tervezők: itt a széles, csíkszerű lámpák és a középen díszelgő hatalmas Lincoln jelvény kölcsönöz egyedi arculatot a Zephyrnek. A Mazdás rokonság leginkább oldalnézetből érhető tetten: a tetővonal és az ajtók nem hagynak kétséget a típus származása felől. A Zephyr belsejét viszont alaposan megdolgozták a Lincoln szakemberei: belül mindent bőr, fa, krómozott fém és matt alumínium borít, a műszerfal szögletes formavilága pedig régebbi amerikai luxusautókat idéz.

Az új belépőmodell egyetlen 3 literes V6-os motorral készül, amely valószínűleg azonos az amerikai Mazda6 220 lóerős hathengeresével. A motorhoz egyetlen lehetőségként egy hatsebességes automataváltó társul. A Zephyr ugyanakkor első- és négykerék-hajtással egyaránt készül majd. A Ford által közzétett tervek szerint a Lincoln Zephyr végleges változata 2005 elején mutatkozik be, a gyártás és a forgalmazás pedig 2005 közepén kezdődhet.