SSC Aero SC/8T: szupersportkocsi Amerikából

2004.04.13. 11:16

Újabb kis amerikai cég próbál meg betörni az olasz sportkocsik vadászterületére. A viszonylag új keletű vállalkozás a Shelby Super Cars (SSC) nevet viseli, ami némileg megtévesztő és nem is teljesen veszélytelen ötlet az alapítók részéről, ugyanis a cégnek és az autónak semmi köze a Cobra atyjához Carrol Shelbyhez. Azt még nem tudni, hogy adódhat-e ebből konfliktus az SSC és a Shelby North America között, de az új fiúk első kézzelfogható terméke, az Aero SC/8T nevű jármű valószínűleg Carrol Shelby életművébe is jól illeszkedne.

Az új szupersportkocsin látszik, hogy az alkotók alaposan megnézték az európai konkurencia termékeit. A képek láttán először azt hittük, egy gyenge Lamborghini Diablo utánzatot látunk. A kabin, az első ajtók, az első sárvédők és az autó arányai szinte azonosak a nemrég leváltott Lamborghini ugyanezen részleteivel, de jobban megnézve az autót kiderül, hogy többi eleme más sportkocsikra emlékeztet. A hátsó rész láttán az Isdera Commendatore juthat az eszünkbe, az első lámpák pedig mintha az Ascari KZ1-eséről szöktek volna. Ez egyfelől a formatervező fantáziátlanságára is utalhatna, de valószínűbb, hogy a készítők az ismerős vonásokkal a potenciális vásárlókat szeretnék megnyerni.

A lényeg persze - mint ebben a kategóriában mindig - a lemezek alatt rejtőzik. Az alapokat - hasonlóan a példaképül szolgáló Lamborghinihez - egy acél csőváz adja, amelyre szálerősítésű műanyag burkolat került. A vezetőfülke mögötti motortérben ugyanakkor egy 6,2 literes V8-as motor rejtőzik, amely 782 lóerőnyi teljesítményt képes leadni 6600-as percenkénti fordulatszámnál, legnagyobb forgatónyomatéka pedig 860 Nm 5800-as fordulaton. A 4,47 méter hosszú, 2,08 méter széles és 1,09 méter magas jármű tömege 1233 kg, így az egy tonnára jutó 634 lóerő révén az SC/8T jóval gyorsabb mint a Lamborghini bármelyik modellje. Végsebességnek 400 km/h-t ad meg az SSC, bár ez egyelőre számításokon alapul, viszont az autó gyorsulását már megmérték: a 100 km/h sebesség eléréséhez mindössze 3,11 másodpercre volt szükség, a negyed mérföldes távot (402,3 méter) pedig 10,98 másodperc alatt tette meg a jármű, 202 km/h sebességet elérve a mérési pontig. Ezzel az eredménnyel az SSC első sportkocsija a világ leggyorsabbjai közé került.

A villámsebesség mellé ráadásul néhány lényeges kényelmi extrát is kínál az SC/8T, így jár hozzá egy tíz hangszórós, CD és DVD lejátszására egyaránt alkalmas szórakoztató rendszer 7,5 hüvelykes monitorral, amely egyben a hátsó kamera képét is közvetíti menet közben, légkondicionáló, elektromos ablakemelők és elektromos visszapillantó tükrök. Ez egyrészt azt jelenti, hogy az autó igen kényelmes, de az igazi megszállottak számára sokkal jobb hír, hogy mindezt a sok felesleges szerkentyűt ki is lehet dobni az autóból, ami további értékes kilókkal csökkentheti a sportkocsi tömegét.

Az SSC egy ilyen autót 239 ezer dollárért kínál, és ebben az árban minden benne van amit eddig felsoroltunk, egyedül a nagyméretű hátsó szárnyat kell külön megrendelni újabb négyezer dollárért. Az átszámítva 49,5 millió forintos ár egyébként nem is olyan nagyon magas ebben a kategóriában: nem egy kisebb teljesítményű kisszériás modellért akár ennek a dupláját is elkérik.