Mégis készül a négyajtós Porsche?

2004.04.13. 18:13

Állítólag négy év múlva mutatkozhat be a negyedik nagyszériás Porsche modell. Már régóta hallani a Boxster, a 911-es és a Cayenne típusokat kiegészítő negyedik modellről. Korábban ennek a pletykának kétféle változata keringett a szaksajtóban: az egyik szerint az új modell a Maserati Quattroportéhoz hasonló sportos luxuslimuzin lehetne, míg a másik a 928-as utódjáról, egy négyüléses nagyméretű túra-sportkocsiról szólt.

Most azonban felbukkant a két előzőt egyesítő harmadik variáció. Eszerint a negyedik Porsche modell egy kupé-jellegű autó lenne, amelynek - a Mazda RX-8 megoldásához hasonlóan két nagyobb első, és két kisebb hátsó ajtaja volna a beszállás megkönnyítése érdekében. Az autóba a Cayenne-ből ismert V8-as motorok mellett a Carrera GT tízhengeres motorjával is gyártanák, az összes változatból kb. 20 ezer példány készülhetne évente. A híresztelések szerint a típus bemutatójára legkorábban 2008-ban kerülhet sor. Az orrmotoros és hátsókerék-hajtású típus gyártása a Porsche lipcsei üzemében folyna, ugyanott, ahol jelenleg a Carrera GT készül.

A Porschénél nem ez lenne az első eset, hogy négyajtós típust terveznek, bár a korábbi próbálkozások közül egyik sem valósult meg. Az 1980-as években a 928-as alapján készült egy, a mostani pletykák főszereplőjéhez hasonló négyajtós változat, 1991-ben pedig a 911-es alapján fogtak bele egy farmotoros szedán, a 989-es (képünkön) tervezésébe. Az utóbbi tervezet alapján egy életnagyságú makett is készült, de a programot ezúttal is leállították.