Megérkezett a dízel S-Type, valamint az X-Type kombiváltozata

2004.04.16. 11:32

Tegnap, azaz április 15-én hazánkban is megkezdődött a Jaguar X-Type kombi és az S-Type dízelmotorral szerelt változatának forgalmazása. Az X-Type Estate korábban már szerepelt hírrovatunkban , így az igazi újdonságot az új S-Type jelenti, annak is főként motorja, a PSA és a Ford közös fejlesztésű új dízele.
A 2,7 literes AJD-V6-ossal szerelt autó ára egyelőre nem ismert, de az biztos, hogy érdekes, és főleg takarékos alternatívája lehet az eddig kínált négy benzines motornak. A motor bevezetésével egyidőben az S-Type-on is faragtak kicsit, változott az autó feneke és új az alumínium motoháztető, az utastérbe pedig még az eddiginél is több extra kényelmi felszerelés rendelhető.

A 24 szelepes V6-os a common-rail dízelek második generációját képviseli. Két turbófeltöltőjének segítségével 206 lóerőre tornászták fel a 2,7 literes motor maximális teljesítményét, de ezeknél a motoroknál fontosabb a nyomaték, ami az S-Type-nál 435 Nm. Ez már 1900 1/min-től kihasználható, és tekintélyes vonóerőt biztosít az autónak egészen 4000-es percenkénti főtengely fordulatig. 0-ról 100 km/h-ra 8,1 másodperc alatt gyorsul a kéziváltós, 8,2 alatt az automata, mindkét modell végsebessége túllépi a 225 km/h-t.
A motorról és az S-Type-ról hamarosan igyekszünk bővebb adatokkal is szolgálni, egy átfogó teszten belül.