Új típusszámok a Peugeot-nál

2004.04.16. 11:54

A megszokott szám-nulla-szám elrendezés helyett hamarosan négyjegyűvé válik a Peugeot-ok számozása, a központi nulla helyére ezentúl két nullát írnak.
A háromszámos jelölést 1929-ben vezették be a 201-es típusszámú modellen, és azóta is sikerrel alkalmazták a viszonylag könnyen megfejthető kódolást:
Az első szám a jármű osztályát jelöli, a nulla az összekötő, Peugeot-azonosító jel, a harmadik szám pedig az adott osztály generációját mutatja meg. Az elmúlt években a számozást betűjelekkel egészítették ki, így jelent meg a kupé-kabriókat jelölő CC, és a kombik megkülönböztetésére szolgáló SW kiegészítés.
A rendszer jól bevált, és sikerrel működött eddig, azonban az újabb kategóriák megjelenése, és a modellek jobb elkülönítésére jelentkező igény azt eredményezte, hogy a Peugeot-nál elhatározták, új számozás bevezetésére van szükség. A rendszer első képviselőjének a tavalyi Peugeot-design versenyen nyertes 4002-es modellt választották.
Hamarosan - még ez év vége előtt - bemutatják az első négyszámjegyű jelzéssel forgalomba kerülő típust, a Sésame koncepcióautóból kifejlesztett szuperminit, amely 1007 néven lát majd napvilágot.
1929-től napjainkig összesen 31 háromszámos modell született, de újabb ilyen a Peugeot-nál már biztosan nem lesz.