Skoda a japánok közt

2004.04.21. 12:00

A JD Power angliai felmérése szerint a Skodák tulajdonosai elégedett emberek, akárcsak a legtöbb japánautó-tulajdonos. A JD Power felmérése hagyományos közvélemény-kutatási eszközökkel igyekszik képet alkotni a brit autótulajdonosok véleményéről: egy több ezer főből álló csoportot kérnek fel, hogy értékeljék saját autóikat 70 különféle szempont alapján, és a vizsgálatot a mintacsoporton egy év alatt többször is elvégzik. Az így elért eredmények alapján alakul ki az egyes autótípusok és az egyes gyártók közti rangsor, amely - épp a viszonylag pontos vizsgálati módszerek miatt - az egyik legkomolyabb ilyen típusú felmérés.

A tegnap közzétett 2004-es eredmények megerősítették a japán típusok dominanciáját, de egy európai márka is beférkőzött az élmezőnybe, méghozzá nem is valamelyik luxusmodelleket gyártó cég, hanem a cseh Skoda. A legtöbbre a megkérdezettek - ahogy négy éve folyamatosan - a Lexus típusait értékelték, de a második helyet a Skoda szerezte meg, míg a harmadik, és egyben a tavaly óta legnagyobbat fejlődő márka a Mazda lett. Az egyes típusok közt a Honda Jazz érte el a legnagyobb pontszámot, majd a Lexus IS200/300 és a Mazda 323-as következik, a negyedik helyezésen pedig azonos pontszámmal a Skoda Octavia, a Mazda Premacy és a Toyota Yaris osztozhat. Az első húsz típus közé két Skoda, két BMW, egy Saab és egy Volvo fért be, a maradék 14 élmezőny-beli típus a Honda, a Toyota/Lexus és a Mazda modelljei közül került ki. Néhány kivételtől eltekintve jellemző, hogy a német és dél-koreai gyártók termékei a 120 típust felsoroló lista középső szekciójában foglalnak helyet, az utolsó harmadot pedig a francia, olasz, amerikai és brit gyártmányok nevei töltik ki.

Sajnos pontosan nem tudjuk, hogy a 70 kérdésből mennyi vonatkozott az autók megbízhatóságára és mennyi az egyéb erényekre és hátrányokra, de a JD Power felmérés eredményei komoly hasonlóságot mutatnak a német és amerikai megbízhatósági statisztikák erdeményeivel. Ez pedig egyértelműen a japán márkáknak - és mostantól a Skodának - jelent igen jó reklámot.