Távozhat a DC vezére?

2004.04.29. 17:40

Egyelőre tárgyalják Jürgen Schrempp lemondási javaslatát. A DaimlerChrysler vezérigazgatója, az óriáscég létrejöttének szellemi atyja azután ajánlotta fel hogy elhagyja posztját, miután cége a felügyelő bizottság nyomására megtagadta, hogy pénzügyi segítséget nyújtson japán partnerének, a Mitsubishinek. A mai napon kezdődött felügyelőbizotsági ülésen állítólag Schrempp lemondása is szerepel a napirenden, bár azok után, hogy alig néhány hónapja hosszabbították meg a vezérigazgató szerződését, a végeredmény szinte bármi lehet.

Schrempp helyzetét javítja, hogy a DC 2004 első negyedében a vártnál sokkal jobban szerepelt, elsősorban a Chryslernek köszönhetően, így elképzelhető, hogy a részvényesek képviselői még egyszer bizalmat szavaznak a sokat támadott vezetőnek. Az elégedetlen hangok elsődleges oka, hogy a Daimler-Benz és a Chrysler egyesülése óta a részvények összértéke jelentősen lecsökkent, elsősorban a Chrysler és a Mitsubishi sorozatos gyenge szereplése miatt, ez pedig sokak számára elfogadhatatlan.

A DC-nek a Mitsubishivel kapcsolatos álláspontjára a felügyelőbizotsági ülés kimenetele várhatóan nem lesz hatással, mivel azt már korábban tisztázta a DC egyik tisztviselője: az együttműködésről nem mond le a DC, és a megkezdett közös projekteket sem szakítják meg, azaz a teljes szakításról szóló hírek túlzónak bizonyultak, bár még mindig kérdéses, hogy a Mitsubishi túléli-e a DC támogatásának elmaradását.