Daihatsu HSC: takarékos tojás

2007.09.13. 12:56

A japánok tanulmánya a Heart and Smile Concept, azaz szív és mosoly tanulmány névre hallgat, bár inkább rideg műszaki remek, mint szívmelengető műalkotás.


Galéria - kattintson a képre

A HSC a Daihatsu szerint a jövő kisautója, és több szempontból tényleg a mai átlagos kisautók előtt jár. A tervezésnél külön odafigyeltek a légellenállás csökkentésére: a formatényezője csupán 0,28, ami, ha nem is példátlan, de igen jó érték. Részben ennek is köszönhető, hogy bár benzinmotor hajtja egy fokozatmentes automata váltón keresztül, 4,1 liter benzinnel is elmegy 100 kilométert.


Galéria - kattintson a képre

Az egymástól távolodva nyíló ajtók hatalmas, sík padlójú teret rejtenek, hosszú síneken tologatható, lebegni látszó ülésekkel, így a miniatűr egyterű méreteit meghazudtoló módon praktikus. Belül mégis a műszerfal a legérdekesebb. A kormánykerék közepe hiányzik, így a műszereket helyettesítő folyadékkristályos kijelzőkre tiszta rálátás nyílik. A csillogó-villogó egérmozin kívül azonban teljesen sima és dísztelen az autó belseje, ráadásul minden burkolat hideg kék árnyalatú, így jóval előbb jut eszünkbe róla egy steril műtő, mint az, hogy ezt a kiskocsit szeretni is lehet.

Reméljük, a jövőbeli Daihatsuk valóban csak a műszaki csodákat öröklik a HSC-től, viszony a szívet és a mosolyt más módon próbálják megszerezni a vásárlóktól – mondjuk legalább ilyen praktikus, de sokkal otthonosabb hangulatú belső térrel.