Önköltségen javíthatjuk a hivatal hibáját?

2009.07.29. 12:28

Az új Euro 5 és Euro 6 besorolású új autók tulajdonosai számíthatnak később a forgalmi engedély kötelező cseréjére. De vajon ki fizeti meg a tévedés árát?

alfa166 009

A Magyar Hírlap híre szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) csak az utolsó pillanatban adta ki a legtisztább autók forgalmijába írandó besorolási kódot, így az okmányirodák és a márkakereskedések nem tudták időben átállítani számítógépes rendszereiket. Így az újabb autók forgalmi engedélyébe is az Euro 4 besorolásnak megfelelő 10-es kód került a szigorúbb normák 14-es illetve 15-ös kódja helyett. Állítólag ugyanilyen problémát jelentett, amikor megjelentek az Euro 4-es modellek, akkor minden autótulajdonost, aki ilyen típust vásárolt az átmeneti időszakban, okmánycserére kötelezett a hatóság.

Eddig rendben is lenne, a hibát korrigálni kell, de a felesleges aktatologatásért akkor jó magyar szokás szerint a vétlen autósokkal fizettették ki, és nincs okunk feltételezni – bár titkon reméljük – hogy ezúttal ügyfélbarátabb megoldást eszelnek ki szorgalmas bürokratáink.