Sikeres a roncsprémiumprogram az Egyesült Államokban

2009.08.07. 10:53

A nagy sikerre való tekintettel folytatódik a roncsprémiumprogram az Egyesült Államokban; a washingtoni szenátus helyi idő szerint csütörtök este megszavazta, hogy kétmilliárd dollárral növeljék az újautó-vásárlások ösztönzésére fordítható összeget. Hatvan szenátor szavazott a meglepően nagy sikerű program további finanszírozása mellett, 37 ellenében.

Barack Obama elnök üdvözölte a döntést. A Fehér Ház szerint ezzel szeptember elejéig meghosszabbodhat a roncsprémiumok kifizetése. Az eredetileg erre a célra elkülönített egymilliárd dollár a program július végi indulása után néhány nappal már el is fogyott. Csaknem teljesült az elképzelés, hogy az amerikaiak 250 ezer régi, nagy fogyasztású autót fognak új, takarékosabb modellre cserélni a program keretében; több mint 220 ezer autót vásároltak így az Egyesült Államokban.

A több ezer dolláros kedvezmény azoknak jár csak, akik olyan autót adnak le, amelynek a fogyasztása meghaladja a 13 litert száz kilométeren. A becserélt járműveket a program szerint tilos újra értékesíteni, ócskavas lesz belőlük. A roncsprémiumprogramtól azt várja az amerikai kormány, hogy segít életet lehelni a súlyos helyzetbe került amerikai autóiparba.