Zuhannak a Porsche eladásai

Reuters
2009.08.18. 15:33

A sportkocsigyártó új vezérigazgatója megerősítette, amit eddig csak sejtettünk: a 2008/2009-es pénzügyi évben jóval kevesebb autót értékesített a Porsche, mint egy évvel korábban.

Michael Macht szerint a visszaesés 20 és 30% közé tehető, de a Porsche autógyártó üzletága még így is jelentős haszonkulccsal dolgozik: a teljes forgalomhoz képest százalékban kifejezve még mindig két számjegyű a nyereségként jelentkező összeg. Ez annyit jelent, hogy a Porsche egyelőre jól tűri a válságot, sőt, Macht szerint egy ötödik modellsorozat bevezetésével akár évi 150 ezer fölé növelhetnék a cég eladásait.

Ez utóbbi megjegyzés azért érdekes, mert a Porsche eddig mereven elzárkózott attól a gondolattól, hogy a Boxster/Cayman sorozatnál olcsóbb modelleket kínáljon, ám most egyre inkább úgy néz ki, hogy ismét mérlegelik ezt a lehetőséget. A Volkswagen csoporttal való összeolvadás kapcsán kézenfekvő volna egy ilyen lépés, hiszen a VW is évek óta egy középmotoros roadster gyártását fontolgatja, és a közös fejlesztés a Porschéval mindkét cég költségeit jelentősen csökkenthetné.

A VW csoport és a Porsche összeolvadásáról ugyan már megszületett a határozat, de a folyamat komplikált, így legkorábban jövőre kerülhet pont az ügy végére. A VW első lépésben 42%-os tulajdonrészt vásárol a Porschéból, míg a katari állam további 10%-os részvénycsomagot kap, és átveheti a VW részvényeire vonatkozó vásárlási opciókat a stuttgarti gyártótól. Azt egyelőre senki nem látja biztosan, hogy a két vállalat összeolvadásából létrejövő új cégben kinek mekkora részesedés jut, de több mint valószínű, hogy Ferdinand Porsche leszármazottjai válhatnak a VW-Porsche főrészvényeseivé, 35-39% körüli tulajdoni hányaddal.