A GAZ nem kér az Opelből

2009.09.08. 10:33

Úgy néz ki, az orosz autógyártó mégsem társul be a Magna és a Szberbank mellé, hogy Opel részvényeket szerezzen. A legfontosabb ok alighanem a GAZ nehéz anyagi helyzete, de az amerikai kormányzat sem örül az orosz befektetőknek.

Korábban úgy volt, hogy a GAZ a Magna segítségével beszáll az Opel irányítói közé, hogy maga is hasznosíthassa a német gyártó technológiáját: léteztek olyan forgatókönyvek, amelyek szerint akár egész Opel gyártósorokat költöztettek volna Oroszországba, hogy az olcsó munkaerő révén növeljék a gyártásból származó hasznot. Most azonban úgy néz ki, a GAZ teljesen kimarad az üzletből. „Jelenleg nem folynak tárgyalások a lehetséges részvényvásárlásról” - nyilatkozta az orosz autógyártó tulajdonosa, Oleg Gyeripaszka.

A gyártulajdonos ugyanakkor azt is elmondta, úgy látja, az amerikai külügyminisztérium az Opel eladásának legnagyobb kerékkötője. Gyeripaszka szerint azért akadályozzák az amerikaiak, hogy a Magna vegye át a GM német leányvállalatának irányítását, mert az ügylet finanszírozását egy orosz pénzintézet, a Szberbank vállalta.