Megduplázná eladásait a Porsche

2009.09.22. 14:06

Új modelleket és sokkal több vásárlót vizionál a sportkocsigyártó új vezérigazgatója. Michael Macht szerint nem volna lehetetlen éves szinten 150 ezer Porschét eladni.

Jelenleg ötféle típust készít a Porsche: a Boxstert, a Caymant, a 911-est, a Cayenne terepjárót és a nemrégiben bemutatott Panamerát. Ezek a típusok azonban meglehetősen drágák, így a júniusban lezárt 2008-2009-es pénzügyi évben 75 200 autót sikerült eladnia a Porschének, amivel Macht láthatóan nem elégedett. Az igazgató szerint a modellpaletta átalakítására volna szükség, és bár nem pontosította, hogy milyen új modelleket vetne be, de az eladások növelése egyértelműen olcsóbb modellek bevetésével lenne lehetséges. Így valószínű, hogy a Porsche korábbi vezetésének sokat hangoztatott filozófiáját, amely szerint a Boxsternél nem lesz olcsóbb modell a kínálatban, elfelejthetjük, rövidesen jön a nép-Porsche.

A Porsche beolvadása a VW csoportba persze még változtathat is a terveken, illetve a vezetők személyén, de úgy néz ki, Macht és a Volkswagen vezetés elképzelései egyelőre egybevágnak: a Volkswagen akkor profitálhat a Porsche hatalmas sportkocsi-építési tapasztalatából, ha olyan típusok fejlesztését bízza a stuttgartiakra, amelyeket később már márkáinak színeiben is felhasználhat. A farmotoros 911-es egyértelműen alkalmatlan erre a célra – bár a hagyomány miatt mindenképp meg kell tartani – viszont középmotoros sportautók némi átalakítás után akár az Audi, a Seat vagy a VW kínálatában is felbukkanhatnak.