Lázadnak a zöldkártyások

2010.02.22. 16:17 Módosítva: 2010.02.22. 16:26

Az Alkotmánybírósághoz fordul és kártérítést követel a Zöldkártyások Érdekvédelmi Egyesülete (ZÉE). Az idén február 17-én alakult szervezet polgári peres eljárás útján követel kártérítést az államtól az év elején bevezetett rendelet miatt, amely a ZÉE szerint ellehetetleníti a felülvizsgálatot végző vállalkozásokat.

Az emisszió felülvizsgálatot végző vállalkozásokat tömörítő egyesület úgy véli, alkotmányellenes volt a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM), az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) által együttesen hozott 77/2009-es rendelet bevezetése. A rendelet által 2010. január 1. óta már csak kétévente kötelező a gépjármű zöld kártyák kiváltása, amely az idén már a hatósági gépjármű műszaki vizsgaállomásokon tehető meg. A döntés által a környezetvédelmi felülvizsgálati ágazatban érdekelt, több mint 2400 vállalkozás fölöslegessé vált, emiatt mintegy 5000 munkavállaló veszíti el munkahelyét.

Az érdekvédők szerint a jogalkotók nem adtak időt és lehetőséget a felkészülésre, miután a rendeletet türelmi idő nélkül vezették be. Az egyesület az eredeti állapot visszaállítását követeli, valamint később polgári peres úton követel kártérítést az államtól. Ebbe foglalnák a kényszerűségből elbocsátott alkalmazottak felmondási idejére járó munkabért, a nekik a törvény által biztosított végkielégítéseket és mindezek járulékait. Követelnék továbbá az elmaradt üzleti hasznot is.

Sarlayné Nemes Anita, az egyesület elnöke elmondta, hogy a rendelet bevezetése előtt nem kaptak figyelmeztetést a vállalkozások. A felülvizsgálati rendszert üzemeltetőket a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) tavaly decemberben még az újabb szükséges beruházásokra figyelmeztette, és ezek a beruházások kidobott pénzt jelentenek a cégeknek.

Az egyesület vezetője hozzáfűzte, hogy a kétéves felülvizsgálati előírás környezetvédelmi kockázatot is rejt. Korábban az emisszióvizsgálat gyakoriságát a gépjármű kora határozta meg, 6 évnél öregebb autó esetén például már 1 év volt az előírás. A Zöldkártyások Érdekképviseleti Egyesülete március 5-re autós demonstrációt szervez, amelyre a környezetvédelmi szervezeteket is meghívják.