Félmillió Fiat 500-as

2010.04.02. 14:50

Jól halad a retro-törpe eladása, igaz, az elkészült mennyiség felét így is Olaszországban sikerült eladni.

500 500k

A gyártás kevesebb, mint két éve – pontosabban 21 hónapja – indult a lengyelországi Tychyben, a Fiat kisautó-gyárában, de már most a félmilliomodik 500-as elkészültét ünnepelték. A 500 000-es számot egy alapkivitelű, fehér gép viseli, 69 lóerős 1,2 literes motorral és stop-start rendszerrel, de rögtön utána egy pink 500C félkabrió következett.

Az 500-ast összesen 83 országban forgalmazzák, köztük Brazíliában, Dél-Afrikában és Japánban is, de mégiscsak Európában a legnépszerűbb, azon belül is Olaszországban, ahol a legendás előd évtizedekig a legkeresettebb népautónak számított. Az olasz vásárlók eddig bő 244 ezer példányt vettek, míg Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban is kb. ötvenezer darab fut a kiskocsiból. Érdekes módon még Japánban is, ahol pedig külföldi autóként igencsak drága, több mint 9000 példányt sikerült értékesíteni szűk két év alatt.

A Fiat persze további nagy terveket dédelget a típussal kapcsolatban: az idén Észak-Amerikában is piacra dobják, méghozzá az egyik Chrysler üzemben, helyben készülő változatot. Ezen kívül a közeli jövőben érkeznek a vadonatúj kéthengeres változatok, amelyek az eddigieknél is kisebb fogyasztást ígérnek.