Olasz design kell a németeknek

2010.05.25. 18:31

A múlt heti pletykák nem voltak alaptalanok, a Volkswagen valóban rátette a kezét az olasz rajzolóbrigádra. Martin Winterkorn, a VW vezérigazgatója szerint az „autóipar egyik legnevesebb és leggazdagabb hagyományokkal rendelkező design- és fejlesztő stúdiója" nagyban hozzájárul majd a konszern növekedési stratégiájának sikerre viteléhez.

A Volkswagen már évtizedek óta folytat gyümölcsöző együttműködést az olasz formatervező vállalattal. A Giugiaro tervezte például az első generációs Golf, Passat Scirocco és Audi 80 modellek karosszériáját, valamint számos Seat modellt.

Az Italdesign 975 alkalmazottat foglalkoztat és éves forgalma meghaladja a 100 millió eurót. A vállalat legutóbbi munkái közé tartoznak az Alfa Romeo 159, Alfa Romeo Brera, Fiat Grande Punto, Fiat Sedici és Suzuki SX4 modellek. Az olasz formatervező stúdió ezentúl a német konszernnek dolgozik majd az alapító Giorgetto Giugiaro és fia, Fabrizio Giugiaro vezetése alatt. Az Italdesign szellemi tulajdona és licencei a Volkswagen tulajdonába kerülnek.
A Volkswagen leányvállalata a Lamborghini Holding S.p.A. révén szerzett többségi tulajdont az Italdesignban. A fennmaradó hányad a Giugiaro család tulajdonában marad. 
A Volkswagen 2018-ra a világ legnagyobb autógyártója kíván lenni. Jelenleg a harmadik helyen áll a Toyota és a General Motors mögött. A Volkswagen évi termelését 10 millió autót meghaladó szintre tervezi növelni és erősíteni kívánja a termelés jövedelmezőségét. Tavaly 6,3 millió autót gyártott a konszern.