Berágott, majd megölte kollégáját a Mazda egyik munkása

2010.06.26. 09:17
rage

Egy ember meghalt, tízen pedig megsérültek abban a szándékosan elkövetett gázolásban, mely a Mazda japán, ujinai üzemében történt június 22-én. Az elkövető korábban maga is a gyár alkalmazottja volt: állítólag kirúgták, ezért lett dühös, de a gyár szerint magától, személyes okokra hivatkozva mondott föl mindössze nyolcnapnyi munka után 2010 áprilisában.

latestmazdascene

A negyvenkét éves Toshiaki Hikiji saját autójával érkezett reggel a Mazda ujinai üzeméhez – ahol korábban ő is dolgozott –, majd áttörve a sorompót a munkába igyekvő ex-kollégái közé hajtott. Hikiji közvetlenül ezután elmenekült a helyszínről, ám a rendőrök nem egész egy óra leforgása alatt el is kapták: a letartóztatás során egy kés is előkerült, eredetileg valószínűleg ezzel akarta elkövetni a mészárlást.

„Imádkozom az elhunyt lelkéért, és azért, hogy a többi sérült mihamarabb felépülhessen.” – adta ki sajtóközleményben Takashi Yamanouchi, a Mazda elnöke. A meggyilkolt Hiroshi Hamada mindössze harminckilenc éves volt, a tíz sérült közül egyikük állapota kritikus-életveszélyes.

Az ujinai üzemben hétezer ember dolgozik, a gyártósorok az incidens után nem sokkal megindultak, a Mazda2-es és MX5-ös modellek összeszerelése azóta is folyik.