Újra megéri Mercedest gyártani

2010.07.17. 13:40

Több mint 2 milliárd eurós nyereséget ért el a Daimler német autógyár az idei második negyedévben – egy évvel korábban 1 milliárdos veszteséggel zártak.

A többek között a Mercedes, a Smart és a Maybach márkájú autókat gyártó cég pénteki gyorsjelentése szerint a kamat- és adófizetés előtti eredmény (EBIT) 2,1 milliárd euró volt az április-júniusi időszakban. A bevétel az egy évvel korábbi 19,6 milliárd euróról 25,1 milliárdra nőtt.

Az utóbbi időben Kínában és az Egyesült Államokban ugrásszeren megnőtt a Mercedes luxusautók iránti iránti érdeklődés – a Daimler főként ennek köszönhetően növelte az eladásokat.

A nyereség főként a személygépkocsi-eladások bővüléséből származik: a személyautó-üzletág 1,4 milliárd eurós nyereséggel zárta a második negyedévet, szemben az előző év azonos időszaki 304 millió eurós veszteséggel.

Nyereséges volt a haszongépjármű-üzletág is, amely az egy évvel korábbi 508 millió eurós veszteség után 300 millió eurós profitot könyvelhetett el.

A második negyedévre vonatkozó részletes adatokat július végén teszik közzé, azonban az előzetes jó eredmény miatt már most valószínű, hogy tovább emelik a 2010-re vonatkozó, előzőleg több mint 4 milliárd eurós nyereségre vonatkozó előrejelzésüket – jelentette be a cég.

A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern Kecskeméten épít 800 millió eurós (200 milliárd forintos) beruházással megvalósuló, 2500 munkavállalót foglalkoztató üzemet.