Életmentő ötlet: kezdőjogsi sötétedésig?

2010.09.23. 06:55

Évente akár kétszáz emberéletet lehetne megmenteni – és további 14 ezer sérülést elkerülni – azzal, ha drasztikusan korlátoznák a kezdő vezetők jogosítványának érvényességét, állítják kutatók.

A Cardiffi Egyetem tanulmányai szerint Nagy-Britanniában Magyarországhoz hasonlóan csökken a közlekedési balesetek száma, ám azoké, amelyekben fiatalok is érintettek, emelkedik. Utóbbiakban naponta négyen halnak meg.

Számos országban létezik a hazainál jóval szigorúbb korlátozásokat jelentő kezdő jogosítvány, de a britek javaslata, mely szerint 25 év alatti fiatal nem vezethetne sötétben, és nem szállíthatna vele hasonló korú utasokat, példa nélküli lenne.

Azonkívül, hogy a balesetek száma ténylegesen csökkenne-e, felmerül a kérdés, hogy egyáltalán lehetséges volna-e betartatni a rendelkezést. Továbbá hátrányos helyzetbe hozná azokat is, akik éjszaka végzik munkájukat. Alap nélkülinek természetesen nem neveznénk a javaslatot, de ilyen drákói szigort megtestesítő szabályozás Európában szerencsére nem valószínű, hogy valóra válik.