Nagyon olcsó kisautó a Fiattól

2010.09.27. 13:36

Az olaszok nem próbálnak a Smarttal versenyezni, inkább kitöltenek egy üres piaci rést. A Seicento utódja alig lesz háromméteres, viszont a Pandánál is sokkal olcsóbban kínálják majd.

topsssh3

Eddig igazán kis autót csak igazán nagy pénzért lehetett vásárolni: a Smart Fortwo és a Toyota iQ is prémiumterméknek számít – az árukon sokkal használhatóbb, tágasabb, akár családi autókat lehetne vásárolni. Vannak azonban olyan vásárlók, akik drágának találják ezeket a modelleket, de szívesen használnának igazán kis autót a városi szaladgálásra. Közülük sokan eddig is a Fiat Seicentót választották, hiszen a maga 3,33 méterével eddig is ez a modell foglalta a legkevesebb helyet, és kétmillió alatti árával a legolcsóbb kiskocsik közé tartozott. Ma is gyártják, mivel egyelőre nincs mivel kiváltani, de ha igazak a hírek, már megkezdték az utód tervezését.

Az új modell állítólag nem lesz hosszabb három méternél és hasonló áron lesz kapható, mint a Seicento, viszont sokkal biztonságosabb és korszerűbb lesz annál. A szűken négyszemélyes vagy még inkább 2+2-es, háromajtós típusba kizárólag az új kéthengeres motorcsalád tagjai kerülnek. Ezzel párhuzamosan a kukába kerültek a Topolino projekt tervei, ez ugyanis egy, az 500-as formáját követő prémiummini lett volna, 3 millió forint körüli áron – a Fiat vezetése azonban úgy véli, a piac pillanatnyilag nem tudna eltartani még egy ilyen típust a Smart és az iQ mellett.

Egyelőre nem tudni, hogy az olcsó szupermini mikorra készül el, de a fejlesztés újraindítása miatt alighanem legalább három év kell, mire gyártásra éretté válik az új modell.