Gázturbinás sportkocsi a Red Bulltól

2010.10.20. 15:22

Kevesebb, mint egy hónapja látott napvilágot a hír, miszerint a Red Bull a virtuális pályák meghódítására is tesz egy próbát. A Sony Entertainment és a Red Bull Racing példaértékű együttműködéséből egy teljesen új versenyautó, a Red Bull X1 Prototype jött létre.

red bull x1

Megszokott, hogy a számítógépes játékok készítői licenceket vásároljanak egy-egy autógyártótól, annak érdekében, hogy azok autói megjelenhessenek a szoftver repertoárjában. A szükséges fizikai és külsőleges lemodellezéseket követően rengeteg játékkedvelő hajthatta már így a legnagyobb klasszikusokat, ritkaságokat, ha nem is a valóságban, csupán egy monitor előtt.

A képlet most némiképp változott. A Gran Turismo-sorozat készítői a Red Bull szakembereivel karöltve egy X1 Prototype névre hallgató versenyautót hoztak létre, amely jelen lesz a játék következő kiadásában. Első látásra egy Le Mans-i prototípus, valamint egy Formula–1-es autó keresztezésének hatásai a legszembetűnőbbek. A tervezés azért nem volt ilyen egyszerű. A projekt műszaki tanácsadója a Formula–1-es autók tervezésében legendássá vált Adrian Newey volt, aki évek óta a Red Bull aerodinamikai szakértője. A végső menetpróbákat és beállításokat pedig maga Sebastien Vettel végezte.

A fejlesztőcsapat célja nem volt más, mint egy olyan versenyautó létrehozása, amely nem kötődik szabályokhoz és megkötésekhez. „Valamennyien arról álmodunk, hogy feszegethessük azokat a határokat, ahol az autó teljesítménye és a sofőr élménye elsőbbséget élvez a szabályokhoz képest” – mondta Newey

A Red Bull X1-es egyébiránt 1483 lóerősre sikerült, 15 000-es fordulatra képes, végsebessége pedig súrolja a 400 km/h-t. Vettel egy, a suzukai pályán tartott virtuális teszten húsz másodpercet faragott az életben lévő pályarekordból. Aki vágyat érez rá, hogy kipróbálja, az a jövő hónapban megjelenő játékban megteheti.