Sportszedán készül a VW Jettából?

2010.11.09. 15:32

A Jettánál kevésbé sportos karakterű autó még a Volkswagennél is kevés van, de egy V6-os motorral és összkerékhajtással ettől még igazán gyors lehetne.

A német gyártó a Jetta európai premierjén állította ki az R változatot, ugyanazzal a mechanikával, amely a Passat R36-ban is dolgozik. A prototípus teljesítményadatairól egyelőre hallgat a gyártó, de a 3,6 literes, kis hengerszögű V6-os eddig is gond nélkül adott le 300 lóerőt, és még vannak benne tartalékok, azaz a Jetta R könnyen tartozhatna kategóriája legerősebb autói közé. Ráadásul az összkerékhajtással a teljesítményt maximális hatékonysággal vihetik az útra.

A prototípus egyelőre csak azért készült el, hogy szondázzák vele a piacot. Ulrich Hackenberg, a Volkswagen fejlesztési vezetője azt mondja, a szériagyártmány elkészítése műszaki szempontból nem okozhat problémát, hiszen a Jetta padlólemeze fel van készítve az összkerékhajtás és a V6-os motor fogadására, de azt még nem tudják, hogy kereslet volna-e a típusváltozat iránt. „Ha elegendő potenciális vásárló érdeklődik, belevágunk a fejlesztésbe” – nyilatkozta a szakember.

A Golfból már létezik R jelű sportváltozat, ahogy a Sciroccóból is, de mindkettőbe kétliteres turbómotort építenek – a sport-Jettát viszont inkább Észak-Amerikában lehetne sikerre vinni, talán ennek köszönhető, hogy a tervezők ez esetben a hathengeres szívómotort építenék a középkategóriás szedánba.