Michelisz kettős győzelme Makaóban

2010.11.21. 12:23

Michelisz Norbert Makaó

Kettős sikert ért el Michelisz Norbert a Túraautó Világbajnokság (WTCC) szezonzáró, makaói versenyein: az első futamon megszerezte az újoncok számára rendezett Rookie Challenge bajnoki címét, a másodikon pedig szenzációs rajtot követően futamgyőzelmet aratott.

Az első, kilenc körös verseny gördülőrajtját jól kapta el a magyar tehetség, az első kanyarban azonban tömegbaleset alakult ki, később pedig Menu ütközött a gumifalnak, így már az első körben a pályára küldték a biztonsági autót.

A tizenegy körösre növelt futam negyedik körében távozott a biztonsági autó: az élen Huff, a 2010-es világbajnoki címet a bíróságon megszerző Muller és Monteiro autózott, a Zengő-Dension Team pilótája pedig a hatodik helyen versenyzett. Fredy Barth kiesésével már az ötödik körben eldőlt, hogy a magyar versenyző lett az újoncok számára rendezett különbajnokság, a Rookie Challenge 2010-es bajnoka.

A kilencedik körben Michelisz támadni kezdte az ötödik helyen autózó Farfust, a tizedik körben pedig a magyar versenyzőnek és Coronelnek is sikerült megelőznie a brazilt. Az első futam egy újabb baleset miatt a biztonsági autó mögül ért célba: a dobogóra sorrendben Huff (+25 pont), Muller (+18 pont) és Monteiro (+ 15 pont) állhatott fel, míg Michelisz az ötödik helyen (+10 pont) ért célba.

Michelisz Norbert szenzációsan rajtolt a beragadó Menu mögül, és rögtön feljött az első helyre a második, szezonzáró versenyen. A futamot egy tömegbaleset miatt leállították, nyolc autó állt keresztben a kínai Monacóként is emlegetett utcai pályán.

Michelisz Norbert Makaó3

Az újraindítást követően az élen Michelisz, mögötte Tarquini és Farfus autózott. A harmadik helyért nagy csatát vívott a brazil Robert Huffal, a Zengő-Dension Team pilótája pedig megfutotta a leggyorsabb kört. A hatodik körben Huff megelőzte Farfust, és üldözőbe vette a Michelisz-Tarquini párost.

A versenyt magabiztos versenyzéssel a mindössze huszonhat éves Michelisz Norbert (+25 pont) nyerte, őt Tarquini (+18 pont) és Huff (+15 pont) követte. A magyar tehetség Baumgartner Zsolt után újabb mérföldkőhöz ért a magyar autósportban, hiszen a világ legelőkelőbb túraautós világbajnokságában – a pálya történetében első SEAT-osként – ért el futamgyőzelmet az egyik legnehezebb helyszínen, így 104 pontjával a kilencedik helyen végzett a bajnokságban.

A világbajnoki címet a Nemzetközi Fellebviteli Bíróság döntésével Yvan Muller már a hétvége előtt megnyerte, míg a tavalyi bajnok Gabriele Tarquini a második, Robert Huff pedig a harmadik helyet szerezte meg az összesített ponttáblán.

Michelisz Norbert első WTCC-s évadjában Brno és Valencia kivételével minden versenyhétvégén pontszerző volt, makaói győzelme mellett Japánban is dobogós volt, ott a harmadik helyet szerezte meg. A magyar versenyző időmérőn elért legjobb eredménye a második helyezés volt, míg kilenc versenyen lett a legjobb újonc.