Új bálna, kényelmeseknek

2010.11.22. 17:35

Az új Grandeur közel akkora lesz, mint egy S osztályú Mercedes, és hasonló komfortot is ígér, csak a csillag és a hozzá tapadó presztízs hiányzik róla.

Egy darabig úgy tűnt, az elegáns Genesisek megjelenésével befellegzett a Sonatánál nagyobb Hyundai modelleknek, de nem így történt. A vállalat továbbfejlesztette korábbi csúcsmodelljét, a Grandeurt is – az új változatról nemrég mutatott néhány vázlatot a cég. A fronthajtású óriást elsősorban azoknak szánják, akiknek a tér és a kényelem fontos ugyan, de nem szívesen fizetnek a presztízsért. Ilyen vásárló pedig bőven akad, ha nem is Nyugat-Európában, de Észak-Amerikában, Kínában és Ázsia más részein biztosan. „A Genesis sokkal inkább teljesítmény-orientált jármű, viszont az északi, havas területeken, ahol a fronthajtás népszerűbb, többet várunk a Grandeurtől.” – nyilatkozta a Hyundai észak-amerikai részlegének igazgatója.

A csúcsmodellbe várhatóan most is 3,8 literes V6-os motor kerül, de alighanem lesz dízelmotoros és négyhengeres kivitel is. A formatervezők egyébként meg sem próbálták utánozni a presztízsmárkák sablonjait, inkább megmaradtak az elődmodell csapott hátú formájánál, bár itt is egyértelmű a fejlődés, amely a Hyundaira mostanság egyértelműen jellemző. A karosszéria éles-íves stílusa kifejezetten mozgalmasnak tűnik: ha nem is tűnik igazán különlegesnek, az új Grandeur egyáltalán nem tűnik unalmasnak, sem taszítónak.

Ha minden igaz, az új Grandeurt csak 2011 elején mutatja be a Hyundai, és az év közepe táján kezdik forgalmazni, de miután a Genesist jövőre hozzák Európába, egyáltalán nem biztos, hogy itt is piacra dobják a presztízsmentes óriást.