Az ORFK óvatosságra int szilveszterkor

MTI/OS
2010.12.31. 11:41

Íme a közlemény:

Vigyázzunk egymásra Szilveszterkor is!

A hétvégén felhős, tartósan ködös időre kell számítani. Kisebb területeken hószállingózás és hófúvás lehetséges. Hideg idő lesz, a felszakadozó felhőzet miatt  -10, akár -15 C fok várható, ezért a letaposott hótól lefagyott  utak miatt a csúszásveszély megnő, fontos, hogy lassabban, türelmesebben,  az út- és látási viszonyoknak megfelelő - csökkentett -  sebességgel vezessenek!

A köd miatt nagyobb figyelmet kell fordítani a világítás ellenőrzésére, és a ködfényszórók szakszerű használatára!

Néhány autópályán még zajlanak építési munkálatok. Az M0-ás régi szakaszán folyamatosan  épül a 3. forgalmi sáv. Jól kiépített és kitáblázott terelés mellett folyamatos sebességkorlátozás van érvényben. Szakaszosan építési területeken kell áthaladni. Ez érvényes az M0-M7-es csomópontra is!  Fokozott óvatossággal közlekedjenek!

Minden autópályán a preventív síkosságmentesítés (sózás) szükség esetén folyamatos lesz.

Az előre ki nem számítható bekövetkezendő baleseteknél a mentési és a helyreállítási munkák miatt terelésre, sebességkorlátozásra kell számítani. Fokozott figyelemmel vezessenek!

Szilveszterkor több utcai rendezvényre *utcabálra* kell számítani a településeken, ezért torlódások alakulhatnak ki. Intenzív gyalogosforgalomra lehet számítani, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek! Ne feledjék, hogy az évvégi és újévi vigasságok idején is TILOS ittas állapotban járművet vezetni!

A határátkelők forgalmát tekintve Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban számolunk várakozás kialakulásával a belépő irányban 2011. január 02-án és 03-án, amelynek kapcsán 60-120 perces várakozás is kialakulhat.

Röszke autópálya határátkelőhelyen is lehet számítani várakozás kialakulására a belépő irányú személyforgalomban 2011. január 02-án és 03-án. Itt is előfordulhat 60-120 perces várakozás.
Nagylak közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban várható torlódás az év végi ünnepekkel kapcsolatos kamionstoppal összefüggésben, mindkét irányban, amelynek mértéke 60-120 perc is lehet.

Ártánd közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban szintén torlódás alakulhat ki 2011. január 02-án és 03-án, amelynek kapcsán 60 perces várakozás is kialakulhat.
Itt is számítani lehet a teherforgalomban torlódásra az év végi ünnepekkel kapcsolatos kamionstoppal összefüggésben, mindkét irányban, amelynek mértéke 60-100 perc is lehet.

A belépő személyforgalomban Záhony és Beregsurány közúti határátkelőhelyen számolunk nagyobb számú utassal 2011. január 02-án és 03-án, itt is 60-120-180 perces várakozás is előfordulhat.
A hétvégi kamionstoppal összefüggésben, a teherforgalomban is várható torlódás mindkét irányban.
A záhonyi és a beregsurányi forgalomtorlódás elkerüléséhez alternatív útvonalnak továbbra is a 07-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet és a 08-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk.

A téli időjárás függvényében előfordulhatnak kisebb-nagyobb vonatkésések a nemzetközi expressz vonatok esetében, amelyek Záhony vasúti határátkelőhelyet is érintik. Javasoljuk az utasoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak a MÁV információs vonalán.

Az ukrán határszakasz határforgalmának aktuális helyzetéről a Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK ügyeletén lehet érdeklődni a +36-42/524-600 telefonszámon.

Amennyiben repülővel szeretnének utazni, az időjárásra való tekintettel javasoljuk az utasoknak, hogy indulás előtt a járatok légitársaságainál érdeklődjenek az esetleges késésekről, a járatok törléséről.

A határátkelőhelyek felkészültek az év végi nagy forgalom lebonyolítására, a szükséges kapacitással fognak üzemelni; ha szükséges, ideiglenes forgalmi rendet alakítanak ki a várakozások csökkentése érdekében. Az utasok napra készen tájékozódhatnak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hatarinfo/varakozas.html oldalon.

Boldog új évet, és balesetmentes szórakozást, közlekedést kíván az Országos Rendőr-főkapitányság!

Ne feledjék, mindenkit hazavárnak!