Eladó az őrült tervező Lamborghinije

2011.01.07. 13:20

Luigi Colani elveszett, negyven éves Miura prototípusa felbukkant az e-bayen – pontosabban az, ami megmaradt belőle.

A fura, kétrészes autót az őrült zseniként ismert Colani még 1970-ben készítette: a hátsó részbe került – illetve került volna, ha a jármű nem csak egy életnagyságú makett lenne – a Miura keresztben álló V12-es motorja, elöl pedig a kétszemélyes utasfülke található, amely profilból leginkább egy vitorlázórepülő kabinjára emlékeztet. A két részt csak néhány ponton kötötte össze a tervező, ami egész különleges összképet eredményez.

Az évek során elkallódott formatanulmányt tavaly találta meg egy hot-rod építő vállalkozás Indiana államban, és most megpróbálják értékesíteni. Az évek során persze sokat rolmott a műanyag szerkezet állaga: a szélvédőként és tetőként egyaránt funkcionáló hatalmas plexi buborék darabokra tört, a szívócső-trombiták közül néhány eltűnt, és a festés is megkopott, de úgy néz ki, összességében menthető ez a ritka különlegesség. A mostani gazdái persze tisztában vannak az értékével, így 75 ezer dolláros minimáláron kínálják, ami – különösen az állapotát figyelembe véve – nem kevés, egyedi mivolta, és az a tény, hogy a hátsó szekcióban egy komplett Lamborghini Miura futóműve és fél vázszerkezete rejtőzik, indokolhatják a magas árat.

Ha valaki megveszi a Colani Lamborghinit, az nyilván egy megszállott gyűjtő lesz, alighanem azzal a szándékkal, hogy felújítsa ezt a különlegességet. Praktikus értéke ugyan nincs, viszont Luigi Colani őrült álmainak sok rajongója van, és mivel a legtöbből csupán egy-egy példány készült, nemigen akad még egy ilyen alkalom egy eredeti példány beszerzésére.