A Saabnak is lesz Minije?

2011.04.17. 08:07

saab1

Lapértesülések szerint a Saab a közeljövőben megveszi a most kifutó Mini platformját a BMW-től. A svédek ugyan a csőd szélén vergődnek, de szentül hiszik, hogy menthető lenne a helyzet, ha a prémium kompakt autók mezőnyében is képviseltetnék magukat.

Miután megvették a BMW-től a Mini 1,6-os turbó motorját, a Saab vezérei állítják, jelenleg már az egész platformmal kokettálnak. Az aktuális, R56 kódjelű Mini-generáció 2012 év végéig pörög ki, míg a teljesen új Mini 3, F56 kódnév alatt 2013 első negyedévében debütál majd a kereskedésekben. Utóbbi a BMW által Münchenben kifejlesztett fronthajtású alapra épül - ugyanez a technika kerül egyébként az Audi A1-rivális BMW kisautóba is.

Egyes források szerint a BMW oxfordi üzeme a 2013-as év elején áll át a Mini 3 gyártására, és ez lehetne a legkorábbi időpont, amikor a Saab megszerezhetné az R56 gyártósorait saját, 9-1 kódjelű minijük megépítésére.

A grandiózus tervek ellenére a Saab továbbra is bajban van. Alkatrészbeszállítóik felé közel 50 millió eurónyi tartozást halmoztak fel, akik megtagadták a további alkatrészutánpótlást - a svédek kénytelenek voltak leállítani az új autók gyártását. Az elmúlt két hétben többször is, több napra leállt a termelés.

A Saab most pillanatnyi levegővételhez jutott azzal, hogy ingatlainak egy részét eladta Vladimir Antonovnak, az orosz milliárdos üzletembernek. Antonov már régóta be akart szállni a Saab-bizniszbe, azonban a svéd kormány olyan információkhoz jutott, melyek valószínűsítették, hogy Vladimir folyamatos kapcsolatban áll az orosz szervezett bűnözéssel, így megtiltották, hogy az autógyár a milliárdossal tárgyaljon.