Bárki vehetne repülő motort?

2011.06.12. 16:42

Alapjaiban változtathatná meg a közlekedést az ausztrál Chris Malloy különös találmánya. A propellerekkel a föld felett lebegő egyszemélyes jármű ötlete ugyan nem új, de a Hoverbike lehet az első, amely tényleg közel kerül kereskedelmi szintű gyártáshoz.

Ránézésre olyan, mintha egy helikoptert kereszteztek volna egy motorral. Malloy szerint ez nem áll messze a valóságtól, hisz vezethetőségét tekintve leginkább egy motorhoz hasonlít. A 110 kilogrammos építmény két propellerrel szerelt, ezeket egy 1 170 köbcentis BMW boxermotor hajtja. Két markolattal szabályozható a tolóerő, valamint az előre, illetve hátrafelé irányuló mozgás.

Mivel a tesztelése még nagyon korai szakaszban tart, a kreátor nem mert elmélyülni a Hoverbike valós repülési képességeiben. Malloy úgy véli, a szerkezet képes lesz akár 10 000 láb (3000 méter!) magasságba felemelkedni, és 160 kilométeres távot megtenni; körülbelül 150 kilométer/órás utazósebességgel.

Ha a tesztelése nagyobb fennakadások nélkül lezajlik Malloy megkezdi az értékesítést. „Terveim szerint 40 000 dollárba (7 millió forint) kerül majd egy Hoverbike, de ha nagy lesz az érdeklődés, valamelyest engedek az árból.” – mondja büszkén az alkotó. Mi azért maradjunk szkeptikusak. Egyáltalán milyen jogosítvány kéne ehhez?