Venne ön pápamobilt?

2011.08.16. 07:51

A Bonhams aukciós ház próbál vevőt találni ennek az 1964-es Lincoln Continentalnak, amelyet nem csak egyházfői díszmeneteken használtak, de a NASA holdprogramjának résztvevői is integettek belőle az ünneplő tömegnek.

Az 1964-es parádé-limuzin pályafutása meglehetősen érdekes. Eredetileg VI. Pál pápa 1965-ös, New York-i látogatására készítette a Ford különleges járműveket gyártó részlege. Az egyszeri alkalomhoz képest igényes munkát végeztek: a tető nyitható, sőt, az áldást osztó egyházfőt kis motorcsónak-szélvédő volt hivatott megóvni a menetszéltől. Belül egy komplett kis társalgót alakítottak ki, bőrfotel-garnitúrával és beépített rádióval. A korszak egyik legdrágább és legelegánsabb limuzinjának számító Lincoln Continental eme példányát persze nem csak egyszer használták: később a Ford Columbiába is elvitte a pápának egy ottani látogatáshoz, ahol a nagy magasság miatt csak a helyi légierőtől származó repülő-benzinnel tudták használni. Később a NASA kapta meg a járművet, ahol a holdprogram csúcspontján űrhajósok parádézhattak benne: az Apollo 8, 11,13 és 15 visszatérő legénysége is ebből az autóból integethetett rajongóinak.

Az autó most új gazdát keres: a Bonehams becslése szerint a különleges Lincoln reális értéke 250 ezer és 350 ezer dollár, azaz 46 és 65 millió forint közé eshet, bár manapság egyáltalán nem vehető biztosra, hogy egy ilyen drága, gyűjteménybe való autó valóban a becsült áron talál gazdára.