Totemoszloppal fenyegetik a mutyizókat

2011.09.19. 13:40

Mobil totemoszlopot tesztelt Budapesten a rendőrség, amely öt nap alatt 27 ezer gépjárművet ellenőrzött, s ez idő alatt 158 forgalomból kivont járművet szűrt ki.

Fotó: kispest.info
Fotó: kispest.info

A lopott autókat felkutató autóvadászként is ismert Sánta László találta ki az eszközt, amely feleslegessé teheti a szúrópróbaszerű ellenőrzést a közutakon. A bárhol elhelyezhető oszlopon térfigyelő és infrakamera, illetve rendszámfelismerő működik; folyamatosan figyeli az adott útszakaszt, tárolja az adatokat. A rendőrségen az információkat kielemezve a rendőrök "könnyedén kiszűrhetik a problémás autósokat" - nyilatkozta az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatóságán dolgozó mérnök.

A rendszer első próbáját a kispesti Ady Endre úton tartották, ahol öt nap alatt 158 forgalomból kivont jármű haladt el az oszlop előtt, illetve az adatok ismeretében végzett rendőri ellenőrzések során három körözés alatt álló embert is sikerült elfogni. A tervek szerint hamarosan több ilyen oszlopot is kihelyeznek a főváros különböző pontjaira.