Szmogriadó: öreg autóját hagyja otthon

2011.11.02. 08:15

Szmogriadót rendeltek el Budapesten, igaz, egyelőre a tájékoztatási fokozat van érvényben. Ennek kapcsán a főpolgármester egyebek közt arra szólította fel a lakosságot, hogy ne használják a vörös vagy fekete környezetvédelmi plakettel ellátott, azaz jellemzően régebbi autókat, és lehetőleg tartózkodjanak az egyéni közlekedéstől.

A kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye október 31-én a város hat, míg november 1-jén hét mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenként 75 mikrogrammot, a Teleki téri mérőponton pedig az egy napra számított átlageredménye mindkét napon elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket, a köbméterenként 100 mikrogrammot is - tette hozzá a Főpolgármesteri Hivatal.

A jelenlegi légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester elrendeli az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát, és felkéri a fővárosi kerületek jegyzőit, hogy fokozottan ellenőrizzék az intézkedés betartását - közölte a hivatal.

A lakosságot és a légszennyezőket önkéntes korlátozó intézkedésekre kéri a főpolgármester, kiemelve: ne használják a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárműveket; mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, s mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is. Az üzemeltetők társadalmi felelősségvállalására hivatkozva kéri továbbá a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátásának csökkentését, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését (azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát).

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelni.

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira. A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amely felett a rövid idejű hatás veszélyt jelent az emberi egészségre, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A veszélyeztetett népességcsoportokba tartozóknak célszerű elkerülniük a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat , kerülni a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.