Kínában belassult a növekedés

2011.11.20. 11:41

Két év dinamikus bővülés után érezhetően lassul a kínai autópiac növekedése - mondta vasárnap a kínai személyautógyártók szövetségének vezető közgazdásza abból az alkalomból, hogy hétfőn nyílik Kantonban egy jelentősebb autóipari kiállítás.

Az elmúlt két évben rendkívül gyorsan, 48 és 32 százalékkal nőttek az autóeladások Kínában, a közgazdász szerint ilyen mértékű felfutás után értelemszerűen jön egy kis visszalépés. "Ez a fejlemény normális, és egyáltalán nem befolyásolja a kínai autópiac tartós növekedését"- hangsúlyozta a szakember.

Elsősorban a kínai gyártók modelljeinél, illetve a kisebb és olcsóbb autók kategóriájában érzékelhető a lassulás, a külföldieknél illetve a prémium kategóriában alig. A lassulás oka, hogy Kínában is befejeződött az új, üzemanyag-takarékos kisautók vásárlását ösztönző állami program, emelkednek az üzemben tartási költségek, és lassul a kínai gazdaság növekedési üteme is.

Októberben 7,48 százalékkal csökkent az értékesítés az előző hónaphoz képest, de az egy évvel korábbi számokhoz viszonyítva pedig még így is 1,42 százalékos volt a növekedés.