A nők szívnak az egyenlő biztostási díjjal

2011.12.12. 05:57

Olcsóbb lesz a száguldozásra hajlamos ifjak kötelező autóbiztosítása Nagy-Britanniában, a fiatal nőké viszont drágul amiatt, hogy a szigetország kénytelen az Európai Unió jogrendjét követni.

Brüsszel nem engedi a nemek szerinti különbségtételt, így ugyanannyit kell majd fizetniük a hasonló korosztály férfiainak, mint nőinek Nagy-Britanniában is, ahol jelenleg még nagy a nemek közti díjkülönbség.

A változás okán egy fiatal nőnek 2012 decemberétől - akkortól kell hatályossá tennie Londonnak a jogszabályt - évente 400 fonttal (120 ezer forinttal) többet kell fizetnie autója kötelező biztosításaként, míg egy férfi a jelenlegi tarifához mérten 200 fonttal jobban jár. A nőknél ez 24 százalékos díjemelkedést, a férfiaknál 9 százalékos mérséklődést jelent.

Brit közlekedésbiztonsági szakértők szerint a változtatás a halálos balesetek számának emelkedését okozhatja, mivel az ifjak jó eséllyel még erősebb motorú - és ennél fogva gyorsabb - autókra költik majd a biztosítás olcsóbbodásából származó megtakarításukat.